Huawei pretekao Apple u prodaji mobilnih telefona

Huawei
Američke sankcije protiv Huaweija podigle su trgovinski rat dvije države na viši nivo (EPA)

Kineski proizvođač mobilnih telefona Huawei pretekao je američki Apple po prodaji ovih uređaja u svetu i sada se nalazi na drugom mestu iza južnokorejskog Samsunga.

Kompanija je u drugom kvartalu 2018. godine isporučila 54,2 miliona uređaja, što predstavlja ogroman rast od 40,9 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodi firma za istraživanje tržišta IDC.

Samsung je na prvom mestu sa 71,5 miliona prodatih uređaja, što je pad od 10,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Apple je isporučio 41,3 miliona uređaja, što je blago povećanje u poređenju sa 41 milionom u istom periodu prošle godine.

Huawei vodeći u Kini

U saopštenju za medije, Huawei je ovo pripisao snažnoj poziciji u Kini, gde vodi tržište sa 27 odsto udela i dobrom prodajom svog P20 telefona, zaštitnog znaka kompanije, sa više od sedam miliona primeraka isporučenih širom sveta.

Uspehu su doprineli i uređaji srednje klase ove kompanije iz serije Nova, kao i brand Honor ove kompanije.

Rezultat je značajniji ako se ima u vidu da je, usled trgovinskog rata Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Huawei praktično zabranjen na američkom tržištu, pa je bio prisiljen da se fokusira na druga tržišta.

Ipak, Apple je u trećem kvartalu svoje fiskalne godine, od aprila do kraja juna, zaradio više novca zahvaljujući većim cenama iPhonea, mada se broj prodatih telefona nije mnogo promenio.

Appleova prodaja pametnih telefona porasla je za samo jedan odsto u odnosu na godinu ranije, što je bilo i očekivano, ali je prosečna prodajna cena povećana za 20 posto na 724 dolara po ajfonu u odnosu na prosečnu cenu od 606 dolara prethodne godine.

Rast prihoda Applea zbog većih cijena

Glavni izvršni direktor Tim Cook je rekao da je smartfon premijum iPhone X, čija cena počinje od 999 dolara, bio najpopularniji u trećem kvartalu, uprkos tome što je za nekoliko stotina dolara skuplji od prethodnih ajfon uređaja.

Cena Appleovih novijih osnovnih modela – ajfona 8 i 8 Plus – takođe je povećana za 50 i 30 dolara, respektivno, u odnosu na njihove prethodnike.

Tehnološki div sa sedištem u Kupertinu, u Kaliforniji, objavio je rast neto dobiti od 32 posto, na 11,52 milijardi dolara, što je 2,34 dolara po akciji, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 2,17 dolara po akciji.

Prihodi su porasli za 17 procenata, na 53,27 milijardi dolara, što je takođe iznad prognoza na Volstritu od 52,37 milijarde.

Prihodi prodavnice aplikacija (App Store) od pretplate na muziku i drugih usluga porasli su za 31 odsto na 9,5 milijardi dolara, što je rekord za Apple.

Broj pretplatnika u sektoru Apple Music premašo je 50 miliona ljudi.

Tim Cook optimista

S druge strane, Apple je zabeležio pad prihoda u segmentu prodaje iPada i Mekintoš računara.

Prihodi kompanije su objavljeni usred zaoštravanja retorike oko tarifa između SAD-a i Kine, konstatuje AP.

Tim Cook je izjavio da, iako proizvodi kompanije nisu pogođeni do sada uvedenim tarifama, Apple i dalje analizira posledice koje mogu imati predložene američke carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara.

On je dodao da je “optimista” da će dve zemlje rešiti međusobne razlike.

Uprkos trgovinskom ratu, Kina je i dalje jedno od najboljih Appleovih tržišta, na kojem je kompanija ostvarila dvocifreni rast prihoda četvrto tromesečje uzastopno, rekao je Cook.

Akcije Applea su porasle za 4,0 procenta u produženom trgovanju u utorak uveče.

Iz Applea su naveli da za tekući kvartal, koji se završava u septembru, očekuju prihod od 60 milijardi do 62 milijarde dolara.

Izvor: Agencije