Ruski brod prvi put letio u svemir s kamerama

Sistemi videokontrole instalirani su na svemirskom brodu radi kontrole leta svemirske rakete (Reuters)
Sistemi videokontrole instalirani su na svemirskom brodu radi kontrole leta svemirske rakete (Reuters)

Ruski kosmički brod za snabdijevanje u utorak je prvi put sletio na Međunarodnu svemirsku stanici s instaliranim kamerama, saopćila je ruska državna svemirska korporacija Roskosmos.

Kamere su snimale let nosača rakete Sojuz-2.1, koja je poletjela iz svemirske luke Bajkonur, kako bi teretni svemirski brod Progres MS-09 lansirala do ispostave u orbiti, navodi Roskosmos, prenosi agencija Tass.

“Sistemi videokontrole instalirani su na svemirskom brodu radi kontrole leta svemirske rakete”, objašnjava ruska svemirska agencija.

U budućnosti Roskosmos namjerava videosnimke sa videokamera na svemirskim brodovima integrirati u većinu kompanija za lansiranje svemirskih brodova, kako bi popularizirala istraživanje svemira.

Tri tone zaliha za ISS

Ruska bespilotna svemirska letelica pristala je na ISS, noseći gorivo, hranu i druge zalihe za astronaute na ovoj stanici.

Progres MS-09 poleteo je u 3:51 sati po lokalnomvremenu iz Bajkonura, u Kazahstanu, noseći skoro tri tone zaliha, prenosi AP.

Roskosmos je saopćio da je ovaj put letjelica iskoristila novi manevar brzog prilaza, čime je vrijeme leta do ISS-a smanjeno sa šest na četiri sata.

Na ISS-u se trenutno nalaze astronauti NASA-e Drew Feustel, Ricky Arnold i Serena Onon-Counselor, astronaut Evropske svemirske agencije iz Njemačke Alexandar Gerst i dva ruska kosmonauta, Oleg Artemjev i Sergej Prokopjev.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO