Francuska zabranila mobitele u osnovnim školama

Osnovne škole bez mobitela jedno je od Macronovih predizbornih obećanja (EPA)
Osnovne škole bez mobitela jedno je od Macronovih predizbornih obećanja (EPA)

Francuski parlament je u četvrtak usvojio zakon kojim se zabranjuje korištenje mobitela učenicima osnovnih škola.

Nacionalni parlament je prihvatio nacrt zakona koji je predložila Cathy Racon-Bouzon, zastupnica vladajuće Republike u pokretu (LREM).

Ovim zakonom, koji stupa na snagu u rujnu, kada počinje nova školska godina, učenicima osnovnih škola u Francuskoj zabranjuje se da tijekom boravka u školi nose i koriste mobitel.

Prema ovom zakonu, nastavnici će moći koristiti mobitele, iako je u prvobitnoj verziji zakona traženo da se zabrana odnosi i na prosvjetne radnike, prenosi Anadolija.

Zabrana se ne odnosi na učenike srednjih škola.

Rasprave i u drugim državama

Jean-Michel Blanquer, ministar obrazovanja Francuske, krajem 2017. godine je izjavio da je potrebno zabraniti upotrebu mobitela u francuskim školama kako bi se pomoglo učenicima da se bolje koncentriraju na nastavu.

Prema nekim istraživanjima, više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel.

Ova inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele razmišljati o uvođenju sličnih mjera.

Osnovne škole bez mobitela jedno je od predizbornih obećanja predsjednika Emmanuela Macrona.

Više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel.

Brojne opasnosti korištenja mobitela

“Mobiteli predstavljaju tehnološki napredak, no ne smiju monopolizirati naš život. Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate čitati, pisati, računati, poštovati druge i raditi u timu”, rekao je ministar Blanquer za televizijski kanal LCI News

Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stephanea Crocheta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL Radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja sigurnosni rizik. Dodao je kako učiteljima trebaju telefoni u slučaju izvanrednih situacija. 

Pobornici mjere tvrde da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih pogoršava internet zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije. 

Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe mobitela, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar Blanquer. 

Izvor: Agencije


Povezane

Za razliku od prethodnih godina, danas ne moramo dati malo bogatstvo za kvalitetan pametni telefon, kažu stručnjaci.

19 Jan 2017
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO