Lansiran Sojuz s astronautima iz SAD-a, Rusije i Njemačke

Sojuz, Svemirski brod, lansiranje, Raketa
Troje astronauta pridružit će se trojici koji se već nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici (EPA)

Ruska svemirska letjelica Sojuz MS-09 poletjela je u srijedu iz Kazahstana s novom tročlanom posadom za Međunarodnu svemirsku postaju.

U posadi su ruski astronaut i zapovjednik letjelice Sergej Prokopijev, Amerikanka Serena Aunon-Chancellor iz Nacionalne američke svemirske agencije – NASA)i Nijemac Alexander Gerst iz Europske svemirske agencije, prenosi Hina.

Oni putuju u šestomjesečnu misiju pod nazivom “Obzori”.

Očekuje se da će Sojuz pristati na ISS u petak.

Lansiranje je uspješno obavljeno s kozmodroma u Bajkonuru u predviđeno vrijeme, odnosno u 7:12 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 13:12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Rijetka saradnja Rusije i SAD-a

Troje astronauta pridružit će se trojici koji se već nalaze na ISS-u, od kojih su dvojica iz NASA-e i jedan iz Ruske ruske svemirske agencije Roskosmos.

Program njihove misije uključuje 250 pokusa u područjima kao što je biologija, znanost o Zemlji, fizika i tehnologija.

Laboratorij međunarodne svemirske postaje rijedak je primjer suradnje između Rusije i SAD-a, a u orbiti se nalazi od 1998. godine i kreće se brzinom od 28.000 kilometara na sat.

Šesnaest zemalja sudjeluje u ISS-u, koji košta blizu 100 milijardi dolara, a najveći dio financiraju Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije


Povezane

Turisti će putovati na Mjesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX-ova raketa Falcon Heavy, koja je prije samo četiri mjeseca uspješno lansirana.

Published On 05 Jun 2018
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO