SpaceX odgađa turističke letove oko Mjeseca

Iz kompanije kažu da raste zanimanje klijenata za taj oblik turizma. (EPA)

Svemirski turisti morat će barem do sredine sljedeće godine, a možda i duže, čekati na putovanje oko Mjeseca brodom kompanije SpaceX-a, piše Wall Street Journal.

“Novi program leta – sada odgođen barem do sredine 2019. a vjerojatno i kasnije – još nije objavila” kompanija sa sjedištem u Kaliforniji koja je prvi takav let najavljivala za kraj 2018., navodi list.

Razlog tog kašnjenja nije jasan, ali “govori da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Elona Muska za istraživanje Sunčeva sistema u kojemu će sudjelovati čovjek”, dodaje taj newyorški dnevnik.

Kapsula Dragon

Turisti će putovati na Mjesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX-ova raketa Falcon Heavy koja je prije samo četiri mjeseca bila uspješno lansirana.

Glasnogovornik SpaceX-a James Gleeson rekao je u saopćenju koje prenosi France Presse da tvrtka “ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Mjeseca i da raste zanimanje klijenata” za taj oblik turizma.

To bi bio prvi takav let nakon završetka američke misije Apollo početkom 70-ih i najudaljenija točka u dubokom svemiru do koje je čovjek došao.

Izvor: Agencije


Povezane

Privrednik Elon Musk korak je bliže realizaciji ambicioznog plana kolonizacije Marsa. Njegova kompanija SpaceX uspješno je lansirala najsnažniju raketu koju je do sada proizvela. 70-metarska letjelica Falcon Heavy poletjela je iz Centra za istraživanje svemira “Kennedy” na Floridi, a u njoj se nalazi i Teslin sportski automobil.

Published On 07 Feb 2018
Tesla, SpaceX, Falcon Heavy

Sljedeće lansiranje Falcon Heavy rakete ovisi o brzini kojom SpaceX može proizvesti središnji dio rakete i potražnji korisnika.

Published On 09 Feb 2018
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO