Rocket Labova raketa spremna za prvi komercijalni let

Rocket Lab želi premostiti prepreke za svemirske komercijalne poslove sedmičnim lansiranjem za klijente po cijeni od oko 4,9 miliona dolara (Rocket Lab)

Start-up svemirska kompanija Rocket Lab priprema se ovoga vikenda iz Novog Zelanda lansirati u orbitu prvi potpuno komercijalni let.

„Dan T-1. Electron je spreman. Tim je spreman. Vrijeme izgleda dobro“, objavila je na Twitteru kompanija o svojoj jednokratnoj orbitalnoj letjelici.

Nakon što je prvo lansiranje u aprilu odgođeno zbog tehničkih problema, novi 14-dnevni rok za misiju nazvan „Vrijeme je za posao“ počinje u subotu.

Rocket Labova raketa, duga 17 metara, treba poletjeti iz Launch Complexa 1, prvog privatnog lansirnog kompleksa na poluotoku Mahia na sjevernom dijelu Novog Zelanda. Ona će nositi teret za četiri komercijalna klijenta.

Mala lansirna rampa

Jedan od klijenata je Spire Global, specijaliziran za prikupljanje podataka pomoću mreže malih satelita, koji šalje dva satelita za praćenje vremena, brodova i aviona.

Direktorica Spire Globala za lansiranja Jenny Barna rekla je kako pomaže popuniti prazninu za komercijalne start-upove.

„Rocket Lab je danas s malom lansiranom rampom, posebno konstruiranom, jedina opcija na planeti za male firme poput nas pa možemo ići kada i gdje želimo“, rekla je.

Rocket Lab želi premostiti prepreke za svemirske komercijalne poslove sedmičnim lansiranjem za klijente po cijeni od oko 4,9 miliona dolara. Za usporedbu, u cijelom su svijetu 2017. obavljena 83 uspješna lansiranja.

Izvor: Agencije