Na površini Plutona otkrivene dine

Dine pokrivaju gotovo 775 kvadratnih kilometara površine Plutona (EPA)
Dine pokrivaju gotovo 775 kvadratnih kilometara površine Plutona (EPA)

Naučnici su otkrili još jedan egzotični fenomen na jednoj od najčudesnijih planeta solarnog sistema – prostrane dine na površini dalekog i hladnog Plutona, po svoj prilici sačinjene od zrnaca zaleđenog metana, veličine pijeska, koje je nanio vjetar.

Dine, uočene na snimcima sa svemirskog broda “Novi horizonti” NASA-e koji su napravljeni dok je brod prolazio pored Plutona 2015. godine, nalaze se na granici između nitrogenskog glečera u obliku srca, veličine Francuske, i planinskog vijenca Al-Idrisi Montes, koji je sačinjen od zaleđene vode, saopćili su naučnici, prenosi Reuters.

“Iako je toliko daleko od Zemlje i toliko hladan, Pluton ima haotične procese kakve nikada nismo očekivali da ćemo vidjeti. Daleko je interesantniji nego što je iko od nas sanjao i govori nam da su takva veoma udaljena nebeska tijela i te kako vrijedna posjete”, kaže naučnica Jani Radebaugh sa Univerziteta Brigham Young.

Dine na Plutonu nalik su na one u kalifornijskoj Dolini smrti i kineskoj pustinji Taklamakan, mada po sastavu nisu iste, navela je ona.

Dine pokrivaju gotovo 775 kvadratnih kilometara površine, koliki je, otprilike, Tokio.

Ravnicea, planine, krateri i doline

Njihovo postojanje je iznenađujuće i postoji izvjesna sumnja da je atmosfera na Plutonu, koja je veoma tanka i uglavnom nitrogenska, s malom količinom metana i ugljen monoksida, mogla nakupiti toliko vjetra da bi se formirale ovakve dine.

Plutonova površina je prekrivena ravnicama, planinama, kraterima i dolinama.

Dine su pronalažene i drugdje u Solarnom sistemu, uključujući Mars i Veneru, Titan i Triton, kaže naučnik sa Kelnskog univerziteta Eric Parteli.

Po njegovom mišljenju, dine na Plutonu su vjerovatno formirane u proteklih 500.000 godina, a možda i u novije vrijeme.

“Dine se mogu pojaviti na sasvim iznenađujućim mjestima”, zaključuje naučnik sa Univerziteta Plymouth Matthew Telfer, ukazujući na činjenicu da su dine uočene na površinama planeta s veoma različitim atmosferama – od Venere do Plutona.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO