Na površini Plutona otkrivene dine

Dine pokrivaju gotovo 775 kvadratnih kilometara površine Plutona (EPA)

Naučnici su otkrili još jedan egzotični fenomen na jednoj od najčudesnijih planeta solarnog sistema – prostrane dine na površini dalekog i hladnog Plutona, po svoj prilici sačinjene od zrnaca zaleđenog metana, veličine pijeska, koje je nanio vjetar.

Dine, uočene na snimcima sa svemirskog broda “Novi horizonti” NASA-e koji su napravljeni dok je brod prolazio pored Plutona 2015. godine, nalaze se na granici između nitrogenskog glečera u obliku srca, veličine Francuske, i planinskog vijenca Al-Idrisi Montes, koji je sačinjen od zaleđene vode, saopćili su naučnici, prenosi Reuters.

“Iako je toliko daleko od Zemlje i toliko hladan, Pluton ima haotične procese kakve nikada nismo očekivali da ćemo vidjeti. Daleko je interesantniji nego što je iko od nas sanjao i govori nam da su takva veoma udaljena nebeska tijela i te kako vrijedna posjete”, kaže naučnica Jani Radebaugh sa Univerziteta Brigham Young.

Dine na Plutonu nalik su na one u kalifornijskoj Dolini smrti i kineskoj pustinji Taklamakan, mada po sastavu nisu iste, navela je ona.

Dine pokrivaju gotovo 775 kvadratnih kilometara površine, koliki je, otprilike, Tokio.

Ravnicea, planine, krateri i doline

Njihovo postojanje je iznenađujuće i postoji izvjesna sumnja da je atmosfera na Plutonu, koja je veoma tanka i uglavnom nitrogenska, s malom količinom metana i ugljen monoksida, mogla nakupiti toliko vjetra da bi se formirale ovakve dine.

Plutonova površina je prekrivena ravnicama, planinama, kraterima i dolinama.

Dine su pronalažene i drugdje u Solarnom sistemu, uključujući Mars i Veneru, Titan i Triton, kaže naučnik sa Kelnskog univerziteta Eric Parteli.

Po njegovom mišljenju, dine na Plutonu su vjerovatno formirane u proteklih 500.000 godina, a možda i u novije vrijeme.

“Dine se mogu pojaviti na sasvim iznenađujućim mjestima”, zaključuje naučnik sa Univerziteta Plymouth Matthew Telfer, ukazujući na činjenicu da su dine uočene na površinama planeta s veoma različitim atmosferama – od Venere do Plutona.

Izvor: Agencije