Jupiterova Evropa glavni kandidat za vanzemaljski život

Europa, Mjesec, Jupiter
Okean na Evropi vjerojatno je dubok 65 do 160 kilometara i sadrži dvostruko veću količinu vode od okeana na Zemlji (EPA)

Nakon što su detaljno proučili dva desetljeća stare podatke svemirske letjelice Galileo, znanstvenici su objavili da je Jupiterov mjesec Europa glavni kandidat u potrazi za izvanzemaljskim životom

Ta letjelica Američke svemirske agencije (NASA) bila je prva koja je 1995. ušla u orbitu divovskoga plinovitog planeta.

No, očitanja koja je Galileo tada poslao dugo su zbunjivala znanstvenike.

Vodeni stup i okeani ispod leda

Sada su uvjereni da je Galileo ondje proletio kroz vodeni stup, odnosno svojevrsni gejzir koji se probio kroz Europinu zaleđenu površinu.

Ispod tog ledenog pokrova nalazi se ocean, dvostruko veći od svih Zemljinih oceana zajedno.

U tom je trenutku letjelica bila 200 kilometara iznad Europe.

“Znamo otprije da Europa ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav mi poznajemo. Ima vode. Ima energije. Ima ugljika. Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo istražiti”, rekla je znanstvenica Elizabeth Turtle iz laboratorija za primijenjenu fiziku na Sveučilištu “Johns Hopkins”.

“Činjenica da smo otkrili vodeni oblik stvarno je uzbudljiva. To znači da postoje načini da se materijal iz oceana, koji je vjerojatno najpogodniji dio Europe za život, jer je topliji i zaštićen od radijacije ledenom korom, probije kroz ledenu kapu. A to znači da ćemo moći doći do uzoraka”, kazala je Turtle.

Europa Clipper kreće 2022. godine

NASA će za koju godinu imati priliku za to.

Agencija 2022. godine namjerava lansirati letjelicu Europa Clipper s ciljem istraživanja Jupiterove orbite.

Niskim preletima nastojat će doći do uzoraka iz “gejzira” i tako znanstvenicima omogućiti potragu za eventualnim mikrobnim oblicima života u Europinom oceanu.

Izvor: Agencije