Katar testira tehnologiju pronalaska autizma za nekoliko minuta

Sa stopom uspjeha od 85 posto, uređaj snima poremećaje u pogledu koji se povezuju sa poremećajem iz autističnog spektra (Al Jazeera)

Naučnici u Kataru testiraju tehnologiju koja bi mogla ljekarima pomoći da dijagnosticiraju poremećaj iz autističnog spektra za nekoliko minuta umjesto za nekoliko mjeseci.

Istražitelji na katarskom Institutu za biomedicinsko istraživanje testiraju uređaj koji dijagnosticira autizam kod djece od šest mjeseci tako što prati pokrete njihovih očiju.

Sa stopom uspjeha od 85 posto, uređaj snima poremećaje u pogledu koji se povezuju sa poremećajem iz autističnog spektra (ASD).

Omar El-Agnaf, lider istraživačkog tima, kaže kako rana dijagnoza donosi ogromne razlike.

„Što je dijete sa autizmom duže bez pomoći, to je teža intervencija. Stoga je rana intervencija ključna za autizam“, kaže on za Al Jazeeru.

Dobijanje dijagnoze za ASD u Kataru nije bilo uvijek jednostavno.

Genetski faktori

Faisalu (11) je autizam dijagnosticiran prije osam godina.

„Ranije sam se osjećala kao da nemam gdje ići. Putovala sam u SAD kako bi probali dobiti pravu dijagnozu, koju smo i dobili“, govori njegova majka Hasna.

U studiji, prvoj ove vrste u regiji, naučnici su ustanovili kako najmanje jedno od stotinu djece u Kataru ima neki oblik ASD-a. Ranije su cifre navodile kako je riječ o troje od 1.000 djece.

Doktori se nadaju kako će rezultati studije ukazati na genetske faktore koji mogu utjecati na autizam i biti korisni kada dođe vrijeme terapije.

U ponedjeljak je obilježen Svjetski dan autizma. Poremećaji iz autističnog spektra su kolekcija složenih poremećaja koji utiču na razvoj mozga.

Centar za kontrolu oboljenja SAD-a procjenjuje kako je jedno od 68 djece pogođeno autizmom, te kako su dječaci pet puta više na meti ASD-a.

Izvor: Al Jazeera