Kineska svemirska stanica izgorjela iznad južnog Pacifka

Svemirska stanica Tiangong-1 lansirana je u septembru 2011. (Reuters)

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 ušla je u Zemljinu atmosferu negdje iznad južnog Pacifika i izgorjela je, objavila je u ponedjeljak svemirska kineska agencija.

Letjelica je ušla u Zemljinu atmosferu negdje oko 8:15 sati po kineskom vremenu i najveći dio je izgorio, stoji u kratkom saopćenju kineske agencije objavljenom na njenim službenim stranicama.

Američka svemirska kontrola, koja prati kretanje svih umjetnih objekata u Zemljinoj orbiti, potvrdila je da je Tiangong-1 izgorjela iznad južnog Pacifika.

Kratko prije nego je letjelica ušla u atmosferu objavljeno je da se očekuje da će se to dogoditi negdje blizu brazilske obale u južnom Atlantiku.

Službeni Peking je u petak objavio da je malo vjerovatno da će veliki komadi stići do Zemljine površine.

Prestala raditi 2016.

Prva kineska svemirska stanica lansirana u septembru 2011. godine, Tiangong-1, čije ime znači “Nebeska palača”, duga je 10,4 m i široka 3,3 m. Sastoji se od eksperimentalnog laboratorija, servisnog modula i dviju solarnih ploča veličine 3×7 m svaka i dio je ambicioznog kineskog svemirskog programa kojem je cilj poslati u orbitu stalnu stanicu do 2023. godine. Originalno je planirano da stanica prekine s radom 2013, ali je njena misija stalno bila produžavana.

Trebala se kontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u martu 2016. prestala raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njenim “padom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO