Odgođeno lansiranje satelita za otkrivanje novih svjetova

NASA očekuje da se precizno utvrde hiljade nepoznatih svjetova, od kojih je približno 100 možda veličine Zemlje ili dvostruko veće od nje (EPA)

Lansiranje novog satelita NASA-e, dizajniranog da otkriva svetove nalik zemlji oko zvezda iz našeg solarnog sistema, odloženo je za 18. april.

Lansiranje satelita TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) pomoću SpaceX-ove rakete sa stanice Kejp Kanaveral na Floridi prvobitno je planirano za 16. april.

Kompanija SpaceX saopštila je na Tviteru da je satelit ostao na zemlji kako bi se sprovele dodatne analize navigacionih i kontrolnih uređaja.

Navode i da je svemirska letelica u izvrsnom stanju i ostaje spremna za lansiranje 18. aprila.

Misija satelita TESS trajaće dve godine i koštaće 337 miliona dolara, prenosi Rojters.

Hiljade nepoznatih svijetova

Satelit TESS je dizajniran da nadogradi rad svemirskog teleskopa Kepler, koji je otkrio najveći deo od približno 3.700 egzoplaneta dokumentovanih od astronoma tokom proteklih 20 godina.

Kako se navodi, NASA očekuje da se precizno utvrde hiljade nepoznatih svetova, od kojih je otprilike 100 možda veličine Zemlje ili dvostruko veće od nje.

Očekuje se i da se TESS fokusira na gotovo 200.000 unapred odabranih zvezda koje su bliže Zemlji, ali i na zvezde koje naučnici nazivaju “crveni patuljci”, a koje su manje, hladnije i postoje duže nego Sunce.

Za “crvene patuljke” je velika verovatnoća da su veličine Zemlje i time su potencijalno pogodniji za bliže istraživanje.

Izvor: Agencije