Berlin najavio strožiji nadzor Facebooka

Facebook
Korisnici Facebooka će moći uključiti ili isključiti novu opciju (Reuters)

Njemačka ministrica pravosuđa saopćila je, nakon sastanka s predstavnicima Facebooka, da će strožije nadzirati aktivnosti te društvene mreže nakon skandala s navodnim manipulisanjem podacima desecima miliona njegovih korisnika.

Obećanja Facebooka, koji je utvrdio da je preduzeo korake kako bi se ubuduće spriječila svaka zloupotreba ličnih podataka, “nisu dovoljna”, rekla je Katarina Barley nakon sastanka s evropskim čelnicima Facebooka u Berlinu.

“Ubuduće moramo strožije nadzirati kompanije poput Facebooka te strože i brže sankcionisati svaku povredu zaštite podataka”, rekla je socijaldemokratska ministrica.

Povjerljivi podaci

Facebook, koji tvrdi da ima dvije milijarde korisnika u svijetu, našao se prošle sedmice u problemu zbog toga što nije uspio zaštititi povjerljive podatke desetaka miliona korisnika, koji su završili u rukama privatne britanske kompanije Cambridge Analytike.

Barley je pozvala Facebook da svoje korisnike “jasno, precizno i jednostavnim jezikom” obavijesti o tome kako će se koristiti njihovim podacima i da im ostavi mogućnost da to odbiju ako žele.

Vlasnik kompanije Mark Zuckerberg rekao je da “sada radi na tome da se to više ne ponovi”.

Kalifornijska kompanija na meti je kritike nakon otkrića da je kompanija Cambridge Analytica prikupila podatke o gotovo 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog znanja i iskoristila ih kako bi utjecala na američku predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. godine.

Izvor: Agencije