Kina do 2040. planira razviti svemirski brod na nuklearni pogon

Kineske vlasti planiraju do 2022. godine postaviti stalnu svemirsku stanicu u orbiti (Reuters)

Kina je najavila da će do 2040. godine razviti svemirski brod na nuklearno gorivo.

U okviru godišnjeg zasjedanja Narodnog kineskog kongresa, u Pekingu je predstavljen kineski program slanja istraživačke letjelice na Mars, razvoja svemirskog broda na nuklearno gorivo te plan razvoja turizma u svemiru.

Iz kineske kompanije za istraživanje svemira CASC saopćili su kako već vrše testiranje vozila koja će 20-ih godina ovog stoljeća biti poslana u istraživačku misiju na Marsu.

Prekretnica u svemirskim putovanjima

Plan je da prvo kinesko vozilo sleti na površinu Marsa i pošalje potrebne informacije, kako bi se vozila za drugu misiju unaprijedila na način da se mogu i vratiti na Zemlju.

Eksperti iz iste kineske kompanije također su saopćili da planiraju do 2040. godine razviti svemirski brod na nuklearni pogon, a taj projekt najavljuju kao prekretnicu u putovanju čovjeka u svemir.

Kineske vlasti planiraju do 2022. godine postaviti stalnu svemirsku stanicu u orbiti i stati uz rame SAD-u i Rusiji koje već imaju takve stanice.

Izvor: Agencije


Povezane

Programi istraživanja svemira gutaju i svaku mrvu iz budžeta, što se mora promijeniti da bismo ikada otišli bilo gdje, upozorio je Aldrin.

16 Jul 2017
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO