Boeing razvija letjelicu koja će za tri sata obići Zemlju

Avion mnogi smatraju mogućim nasljednikom Blackbirda SR-71, koji je oborio rekord letom na gotovo 26.000 metara (EPA)
Avion mnogi smatraju mogućim nasljednikom Blackbirda SR-71, koji je oborio rekord letom na gotovo 26.000 metara (EPA)

Američki proizvođač zrakoplova Boeing razvija novu hiperzvučnu vojnu letjelicu koja će moći “obići Zemlju u tri sata” brzinom pet puta većom od brzine zvuka, piše britanski Daily Mail

Ime tajanstvenog konceptualnog zrakoplova, kojeg mnogi smatraju mogućim nasljednikom legendarnog Blackbirda SR-71, špijunske letjelice koja je 1976. godine oborila rekord letevći na najvišoj visini od gotovo 26.000 metara, vjerojatno će biti “Valkyrie II”.

Iako tvrtka još nije dala “zeleno svjetlo” za projekt, na konferenciji u siječnju otkriveno je da bi taj zrakoplov, koji će dosezati brzine do 6.174 kilometara na sat, odnosno pet Macha, mogao biti proizveden u idućih 10 do 20 godina, piše britanski list, kako prenosi Hina.

‘Trenutna prijetnju državama’

Hiperzvučne letjelice po definiciji mogu letjeti pet puta brže od brzine zvuka, a Boeingova nova letjelica mogla bi pomoći američkoj vojsci da njezino nuklearno oružje probije bilo kakav raketni štit.

Takvi zrakoplovi mogu putovati toliko brzo i nepredvidivo da bi mogli predstavljati gotovo trenutačnu prijetnju državama diljem svijeta, smanjujući vrijeme za reakciju na napad s nekoliko sati na nekoliko minuta, čak i s velikih udaljenosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka svemirska agencija je saopćila da će razvoj projekta u narednih pet godina koštati 390 miliona dolara.

25 Jul 2017
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO