Uključen prvi reaktor jedine plutajuće nuklearke na svijetu

Plutajuća nuklearna elektrana efikasno je i praktično rješenje za snabdijevanje energijom udaljene regije na sjeveru (Reuters)
Plutajuća nuklearna elektrana efikasno je i praktično rješenje za snabdijevanje energijom udaljene regije na sjeveru (Reuters)

Prvi reaktor ruske plutajuće nuklearne elektrane “Akademik Lomonosov” počeo je s radom, a riječ je o prvoj nuklearnoj centrali te vrste u svijetu.

Brod-centrala ruske kompanije Rosatom usidren je kod grada Murmanska.

Iz Rosatomove podružnice Atomflot saopćeno je da će u rad pušteno 10 posto kapaciteta prvog reaktora, a da će reaktor u punom kapacitetu proraditi nakon provedenih potrebnih testiranja.

Testna faza do marta 2019.

Testni procesi bi trebali biti okončani do marta naredne godine, a u trećem kvartalu naredne godine plutajuća nuklearna elektrana će biti premještena u sibirski grad Pavek.

Čelnik Rosatoma Aleksej Likačev izjavio je kako je plutajuća nuklearna elektrana epohalno, efikasno i veoma praktično rješenje za snabdijevanje energijom udaljene regije na sjeveru.

“Ovaj projekt nije važan samo za ruski Arktik, već i za ostatak svijeta. Uvjeren sam da će Rusija postati lider svijeta kada je riječ o plutajućim enektranama”, kazao je Likhachev.

Izvor: Agencije


Povezane

Nuklearna elektrana Akkuyu, vrijedna 20 milijardi američkih dolara, imat će četiri reaktora i kapacitet 4.800 megavata.

15 Jun 2017
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO