Video: Neuspješno slijetanje rakete Falcon 9

Prvi put otkad je SpaceX počeo s vraćanjem svoje flote raketa Falcon 9 kompanija nije uspjela prizemljiti jednu od svojih raketa na željeno mjesto.

Samo sedam minuta nakon lansiranja rakete iz Floride u srijedu poslijepodne SpaceX-ova raketa Falcon 9 pripremala se za slijetanje na namjenski podij u blizini mjesta lansiranja na Cape Canaveralu.

Snimak s raketnog pogona pokazao je raketu kako se nekontrolirano vrti, a iz SpaceX-a su potvrdili da se letjelica spustila u Atlantski okean, prenosi portal The Verge.

Musk: Iskoristiti palu raketu

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk za neuspjeh je okrivio defektne mrežaste ploče, koje služe kao “peraje” za usmjeravanje rakete na ciljano mjesto slijetanja.

To bi moglo biti razlog nekontroliranih rotacija koje se mogu vidjeti na snimci.

Musk je rekao da bi se raketa mogla ponovo koristiti samo u slučaju da nije oštećena i još šalje informacije iz vode.

Navodi da bi se mogla iskoristiti za neku “internu SpaceX-ovu misiju”, možda za lansiranje jednog od najavljenih SpaceX-ovih internetskih satelita Starlink.

Tim događajem okončan je uspješni niz prizemljenja SpaceX-a.

Nakon lansiranja raketa ima dvije opcije uspješnog slijetanja / prizemljenja: na dronski brod, koji pluta na moru, ili na jedan od betonskih podija, koji se nalaze u blizini mjesta lansiranja.

Prekinut uspješni niz

SpaceX-u je uspjelo 12 prizemljenja, tzv. povrataka na mjesto lansiranja, ali je uspješni niz sada prekinut.

Kompanija je imala relativno manje uspjeha prilikom slijetanja raketa na dronske brodove, ali i tada su neuspjesi bili rijetki.

Posljednje neuspješno slijetanje rakete Falcon 9 s namjenom ponovnog korištenja dogodilo se prije više od dvije godine, 15. juna 2016. Tada je raketni pogon ostao bez goriva na putu do dronskog broda na koji je trebao sletjeti.

Izvor: Agencije