Video: Uspješna misija Sojuza, meteorološki satelit u orbiti

Raketa, Sojuz
Gotovo sve velike kompanije u sektoru pogođene su finansijskim skandalima (EPA)

[Izvor: YouTube / Arianespace]

Raketa Sojuz, koja je poletjela iz Francuske Gvajane, uspješno je u orbitu lansirala Metop-C, meteorološki satelit evropske agencije EUMETSAT, odgovorne za razvoj meteoroloških satelitskih sistema, izvijestila je komercijalna kompanija Arianespace, koja lansira satelite.

Sojuz je poletio u srijedu u 21:47 po lokalnom vremenu (1:47 po srednjoevropskom) s lansirne stanice u Sinnamaryju u Francuskoj Gvajani.

Odvajanje satelita realizirano je, kako je i predviđeno, nešto više od sat nakon polijetanja.

Praćenje klimatskih promjena

Satelit Metop-C treći je i posljednji satelit programa posvećenog primijenjenoj meteorologiji, saopćio je Arianespace.

Metop-A i Metop-B, lansirani iz Bajkonura u Kazahstanu 2006, odnosno 2012, i dalje su u funkciji, izvijestila je kompanija.

Misija satelita Metop jest praćenje meteoroloških prognoza od 12 sati do deset dana unaprijed.

Kompanija Arianecespace izvijestila je da lansiranje trećeg i posljednjeg satelita iz programa EPS (EUMETSAT Polar System) doprinosi poboljšanju meteoroloških prognoza i praćenju klimatskih promjena na globalnom nivou.

Riječ je o osmom lansiranju kompanije Arianespace iz Francuske Gvajane u ovoj godini i drugom s raketom Sojuz s lokalnog lansirnog poligona u Sinnamaryju.

Neuspjelo lansiranje iz Bajkonura

Sojuz je 11. oktobra imao jedno neuspjelo lansiranje s poligona u Bajkonuru.

Njegov let prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, s astronautima Nickom Hagueom i Aleksejem Ovčininjom, prekinut je dvije minute nakon polijetanja, pošto su se astronauti automatski katapultirali iz letjelice.

U skladu sa zaključkom istražne komisije, objavljenim u prošli četvrtak, poremećaj koji je izazvao nesreću bio je posljedica “deformacije” jednog prijemnika prilikom sklapanja rakete u Bajkonuru.

Izvor: Agencije