Izumitelj interneta želi ‘ugovor’ koji bi omogućio sigurnost

Berners-Lee je pozvao vlade, kompanije i građane da postignu 'potpuni ugovor' (EPA)

Izumitelj World Wide Weba (WWW) Timothy Berners-Lee pozvao je na najvećoj evropskoj tehnološkoj konferenciji Web Summit u Lisabonu na postizanje novog “ugovora”, koji će internet učiniti sigurnim i svedostupnim.

Gotovo 70.000 ljudi okupilo se na toj četverodnevnoj konferenciji, koju još nazivaju “Davosom za štrebere”, otvorenoj u ponedjeljak u portugalskoj prijestonici.

Među učesnicima su predstavnici vodećih globalnih tehnoloških kompanija, političari i startup preduzeća, koja se nadaju da će tamo privući pažnju više od 1.500 ulagača.

Širenje ‘lažnih vijesti’

Tehnološke kompanije zauzimaju odbrambeni stav jer ih kritičari optužuju da ne čine dovoljno kako bi suzbile širenje “lažnih vijesti”, koje su pomogle u polarizaciji izbornih kampanja širom svijeta i maksimalnom povećanju profita prikupljanjem podataka o navikama klijenata u pregledavanju interneta.

Britanski informatički naučnik Berners-Lee, koji je izumio World Wide Web 1989. godine, kao način za razmjenu informacija, rekao je da je internet skrenuo s puta koji su zacrtali njegovi osnivači.

“Sve je pošlo naopako. Imamo ‘lažne vijesti’, probleme s privatnošću, izmanipulirane ljude”, rekao je on u govoru na otvaranju Web Summita.

Berners-Lee (63) pozvao je vlade, kompanije i građane da postignu “potpuni ugovor”, koji će omogućiti da internet postane “siguran i dostupan” za sve do maja 2019,  kada će prvi put 50% svijeta biti povezano na internet.

Izvor: Agencije