Britanske vlasti kaznile Facebook sa 567.000 eura

Facebook je dopustio developerima pristup privatnim podacima korisnika 'bez njihova jasnog pristanka' (Arhiva)

Velika Britanija kaznila je Facebook sa 500.000 funti (567.000 eura) zbog njegove uloge u skandalu koji je izbio zbog krađe privatnih podataka u koji je bila upletena britanska kompanija za politički consulting Cambridge Analytica.

Ured komesara za informiranje – ICO zaključio je da je Facebook dopustio ozbiljno “kršenje zakona”.

Kazna je maksimalna dopuštena po starim pravilima o zaštiti podataka, koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona – GDPR, u maju.

ICO ističe da je Facebook dopustio developerima pristup privatnim podacima korisnika “bez njihova jasnog pristanka”.

“Između 2007. i 2014. godine Facebook je nepravilno obrađivao lične podatke korisnika, dopuštajući developerima aplikacije pristup njihovim podacima bez njihovog dovoljno jasnog i informiranog pristanka i dopuštao je pristup čak i ako korisnici nisu skinuli aplikaciju, ali su jednostavno bili ‘prijatelji’ s ljudima koji jesu.”

“Facebook je također propustio osigurati da lični podaci budu sigurni, jer nije proveo odgovarajuće provjere aplikacije i developera koji su koristili njegovu platformu.”

Podaci gotovo 87 miliona ljudi

Facebook je objavio da “razmatra” odluku ICO-a.

“Iako se, s dužnim poštovanjem, ne slažemo s nekim njihovim zaključcima, i prije smo rekli da smo trebali učiniti više da istražimo optužbe protiv Cambridge Analytica i poduzeti mjere 2015. godine”, saopćila je kompanija.

Istraživač Aleksandr Kogan i njegova kompanija GSR koristila je test osobnosti za prikupljanje podataka na Facebooku gotovo 87 miliona ljudi.

Neke od tih podataka podijelio je s kompanijom Cambridge Analytica, koja ih je iskoristila za ciljano političko oglašavanje u SAD-u.

“Čak i nakon što je zloupotreba podataka otkrivena u decembru 2015. godine, Facebook nije učinio dovoljno kako bi osigurao da oni koji su ih i dalje posjedovali poduzmu odgovarajuće i pravovremene mjere, uključujući brisanje”, navodi ICO.

Izvor: Agencije