Turska razvija jata naprednih bespilotnih letjelica

Bespilotne letjelice važan su multiplikator sile na današnjem polju asimetričnog ratovanja (EPA)

Turska, koja se ranije suočavala s brojnim poteškoćama i koja je potrebe za bespilotnim letjelicama zadovoljavala nabavkom iz inozemstva, novim proizvodima i rješenjima razvija mogućnosti koje su se s vremenom otvorile u tom podsektoru odbrambene industrije.

ThinkTech, prva think-tank organizacija u Turskoj fokusirana na tehnologiju, čiji je osnivač asocijacija Inženjerstvo odbrambenih tehnologija, uradila je studiju o položaju Turske kad je riječ o tehnologiji bespilotnih letjelica i očekivanjima te zemlje u toj oblasti.

Prema spomenutoj studiji, bespilotne letjelice važan su multiplikator sile na današnjem polju asimetričnog ratovanja.

Ta tehnologija, koja se pojavila s bespilotnim letjelicama na daljinsko upravljanje, nastavila se razvijati s “pametnim” autonomnim vozilima.

Tržište od 50 milijardi dolara

Očekuje se da će bespilotne letjelice, s obzirom na njihovu umjetnu inteligenciju visokog stepena i rastuće autonomno djelovanje, biti efektno ratno oružje.

Veličina svjetskog tržišta bespilotnih letjelica u sljedećih pet godina mogla bi doseći i 50 milijardi dolara.

Azijske, evropske zemlje, ali i SAD nastoje povećati svoj udio na tom tržištu.

Pojedine azijske zemlje, među kojima se nalaze Kina, Indija i Južna Koreja, nastoje razviti vlastite sisteme bespilotnih letjelica.

S druge strane, evropske zemlje, među kojima su Francuska, Njemačka i Velika Britanija, vode projekte na razvoju sistema bespilotnih letjelica.

Ne treba zanemariti ni korake koje preduzimaju Rusija i Izrael, prenosi Anadolija.

Kamikaza dronovi

Za Tursku, koja teži da bude regionalna sila, važno je da posjeduje sisteme bespilotnih letjelica s oružja i bez njega koje se mogu koristiti u istraživanju i akcijama, kao i da takve letjelice proizvede koristeći vlastita nacionalna sredstva.

Ako se uzme u obzir povećana potražnja i rast svjetskog tržišta, Turska bi mogla dobiti svoj udio u sektoru.

Odbrambena i avijacijska industrija te zemlje ostvarila je znatan napredak na bazi podsistema, ali i platformi.

Snage sigurnosti u asimetričnom ratovanju i borbi protiv terorizma trenutno koriste određeni broj bespilotnih letjelica, ali Turska mora proizvesti još mnogo bespilotnih letjelica kako bi postigla ciljeve kad je riječ o nacionalnim odbrambenim sistemima, postavljene za 2023. godinu.

Posljednji prozivod koji je Turska razvila na polju tehnologije bespilotnih letjelica jesu kamikaza-dronovi, koji se nazivaju i “novim ratnicima Turske na nebu”.

Upravo ti kamikaza-dronovi, koji su jedan od najprivlačnijih proizvoda turske odbrambene industrije u posljednje vrijeme, počeli su zauzimati svoje mjesto u asimetričnom ratovanju.

Sistem bespilotnih letjelica

Kamikaza-dronovi koje je STM dizajnirao, razvio i počeo serijski proizvoditi prvi su put predstavljeni na 13. međunarodnom sajmu odbrambene industrije, održanom u maju 2017. godine.

Među kamikaza-dronovima, koji su postali dio Oružanih snaga Turske, nalaze se autonomna letjelica bombarder KARGU, s rotirajućim krilima, letjelica bombarder ALPAGU, sa statičnim krilima, kao i letjelica s rotirajućim krilima TOGAN, namijenjena istraživanju i nadzoru.

Ove godine radi se na prototipu eskadrile visokosofisticiranih sistema bespilotnih letjelica.

Izvor: Agencije