Njemačka gradi ‘svemirski’ staklenik na Antarktiku

Naučnici su u nizu dolina uočili razdoblja iznimno suhog zraka, što omogućava toplini iz snijega da lakše zrači u svemir (EPA)
Naučnici su u nizu dolina uočili razdoblja iznimno suhog zraka, što omogućava toplini iz snijega da lakše zrači u svemir (EPA)

Naučnici iz Njemačkog svemirskog centra počeli su s montažom naprednog staklenika na Antarktiku, koji bi trebao odgovoriti mogu li se u svemiru uzgajati biljke i proizvoditi hrana.

Prvo sjeme bit će posijano krajem februara, a prve glavice zelene salate i radiča će se brati krajem marta, navodi ovaj centar.

Staklenik je na zaleđeni kontinent stigao brodom 3. januara.

Specijalna vozila za snijeg odvukla su ga do 20 kilometara udaljene stanice Neumayer III, u sklopu instituta Alfred Wegener.

Biljke bez zemlje i dnevnog svjetla

Najvažnije je ono šta je unutra, povrće i biljke, koje će, vjeruju naučnici, u savremenom stakleniku rasti bez zemlje i dnevnog svjetla.

“Postavit ćemo police, pumpe za hranjenje i specijalnu LED rasvjetu za optimalno osvjetljenje”, rekao je Daniel Schubert, direktor projekta Eden-ISS.

Riječ je o projektu Evropske unije kojem je cilj uzgojiti svježu hranu za istraživače svemira na dugim misijama na Mjesecu i Marsu.

Izvor: Agencije


Povezane

Sagorijevanje nafte i uglja i ugljik-dioksid koji se time stvara najviše doprinose globalnom zatopljenju. Na Antarktiku stručnjaci istražuju na koji način morska bića apsorbiraju ugljik iz atmosfere. S njima je Al Jazeerin Tarek Bazley.  

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO