Na Antarktici pronađeni tragovi nepoznatih životnih oblika

Sljedeći korak trebao bi biti pomnije istraživanje pećina i potraga za živim organizmima (EPA)
Sljedeći korak trebao bi biti pomnije istraživanje pećina i potraga za živim organizmima (EPA)

Znanstvenici sa Australskog nacionalnog sveučilišta vjeruju da bi nepoznati oblici života mogli živjeti u ledenim pećinama na Antarktici, objavili su u petak.

Duboko u ledenim pećinama, izdubljenim parom iz aktivnog vulkana Mount Erebus na Ross Islandu, znanstvenici su pronašli tragove DNA algi, malih životinja i do sada nepoznatih životnih oblika.

“U tim pećinama može biti vrlo toplo, u nekima čak i do 25 Celzijevih stupnjeva. Možete nositi majicu kratkih rukava i osjećati se ugodno. Pećine su i djelomično osvijetljene”, izjavila je u priopćenju voditeljica istraživanja Ceridwen Fraser.

“Većina pronađenih DNA uzoraka su slični već pronađenim biljkama i životinjama u drugim dijelovima Antarktike. No, nismo uspjeli prepoznati sve dijelove”, rekla je Fraser, kako prenosi Hina.

Potraga za živim organizmima

“Rezultati ove studije daju nam naznake onoga što bi moglo živjeti ispod antarktičkog leda – tamo bi moglo biti novih životinjskih i biljnih vrsta”, dodala je.

Laurie Connell sa sveučilišta Maine rekla je kako pronalazak DNA ne dokazuje trenutno postojanje životnih oblika u pećinama.

“Sljedeći korak bi trebao biti pomnije istraživanje pećina i potraga za živim organizmima. Ako postoje, to nam otvara vrata u uzbudljiv, novi svijet”, zaključila je Connell.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO