Američka astronautkinja rekorderka vratila se na Zemlju

Peggy Whitson, Astronautkinja
Peggy Whitson (57) je najstarija žena koja je bila u svemiru te žena s najviše misija (Reuters)

Astronautkinja NASA-e Peggy Whitson vratila se na Zemlju kapsulom Sojuz nakon provedenih 288 dana u svemiru, a ukupno je tijekom svoje karijere u orbiti provela 665 dana, što je američki rekord.

Whitson je sletjela u Kazahstan u subotu zajedno s američkim astronautom Jackom Fischerom i ruskim kozmonautom Fjodorom Jurčikinom, vrativši se s Međunarodne svemirske postaje (ISS), 100 milijardi dolara vrijednog istraživačkog laboratorija.

“Osjećam se odlično”, kazala je.

“Volim to što radim. To je jedan od poslova koji mi je pružio najveće zadovoljstvo”, istaknula je ona, kako prenosi Hina.

Računajući posljednju misiju od gotovo deset mjeseci, ova astronautkinja provela je u svemiru ukupno 665 dana i oborila nekoliko rekorda.

Najstarija žena u svemiru

Tijekom svoje treće misije na ISS-u, Whitson, po profesiji biokemičarka, provela je većinu vremena baveći se eksperimentima.

Također je bila u četiri svemirske šetnje, a uzevši u obzir njezinih šest ranijih šetnji, postavila je rekord kao Amerikanka i žena koja je provela najduže vremena u svemiru. 

Juričikin je u pet misija u svemiru proveo ukupno 673 dana, i sedmi je po vremenu provedenom u svemiru, dok je Whitson osma. 

Pedesetsedmogodišnja Whitson je ujedno i najstarija žena koja je bila u svemiru te žena koja je imala najviše misija.

Prvi put je u misiju krenula 2002. godine. 

Najduže je u svemiru boravio ruski kozmonaut Genadij Padalka – 879 dana.

Izvor: Agencije