EU traži brže uklanjanje ilegalnih sadržaja sa interneta

Evropska komisija je izdala set preporuka kako kompanije mogu pojačati aktivnosti da uklanjanju sadržaje bez narušavanja sloboda (AP)
Evropska komisija je izdala set preporuka kako kompanije mogu pojačati aktivnosti da uklanjanju sadržaje bez narušavanja sloboda (AP)

Evropska komisija je u četvrtak zatražila da kompanije poput Googlea, Facebooka i Twittera moraju brže uklanjati nelegalni sadržaj sa interneta, pojačavajući pritisak na internet gigante, prenosi Reuters.

Širenje nelegalnog sadržaja na internetu, bilo da je riječ o onome koji krši autorska prava, sadrži falsifcirovanu robu ili opasne materijale, otvorilo je žestoku debatu između onih koji traže da internet kompanije nametnu strožiju kontrolu i onih koji se boje za slobodu govora i izražavanja.

Kao rezultat toga, EK je izdala set preporuka kako te kompanije mogu pojačati aktivnosti da uklanjanju i spriječavanju širenja sadržaja bez narušavanja sloboda.

‘Divlji zapad’

“Vladavina prava važi na internetu kao i van njega. Ne možemo prihvatiti da internet bude ‘divlji zapad’ i moramo djelovati”, rekla je evropska komesarka Vera Jourova.

Prema sadašnjim podacima, u više od 28 posto slučajeva potrebno je više od sedam dana kompanijama da uklone ilegalni sadržaj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO