EU traži brže uklanjanje ilegalnih sadržaja sa interneta

Evropska komisija je izdala set preporuka kako kompanije mogu pojačati aktivnosti da uklanjanju sadržaje bez narušavanja sloboda (AP)

Evropska komisija je u četvrtak zatražila da kompanije poput Googlea, Facebooka i Twittera moraju brže uklanjati nelegalni sadržaj sa interneta, pojačavajući pritisak na internet gigante, prenosi Reuters.

Širenje nelegalnog sadržaja na internetu, bilo da je riječ o onome koji krši autorska prava, sadrži falsifcirovanu robu ili opasne materijale, otvorilo je žestoku debatu između onih koji traže da internet kompanije nametnu strožiju kontrolu i onih koji se boje za slobodu govora i izražavanja.

Kao rezultat toga, EK je izdala set preporuka kako te kompanije mogu pojačati aktivnosti da uklanjanju i spriječavanju širenja sadržaja bez narušavanja sloboda.

‘Divlji zapad’

“Vladavina prava važi na internetu kao i van njega. Ne možemo prihvatiti da internet bude ‘divlji zapad’ i moramo djelovati”, rekla je evropska komesarka Vera Jourova.

Prema sadašnjim podacima, u više od 28 posto slučajeva potrebno je više od sedam dana kompanijama da uklone ilegalni sadržaj.

Izvor: Agencije