Video: Microsoft i Facebook postavili podmorski kabel dug 6600 kilometara

Kabel Marea – ulazak u more (MIcrosoft / RUN Studios)
Kabel Marea – ulazak u more (MIcrosoft / RUN Studios)

Transatlantski podmorski kabel za brzi prijenos podataka koji povezuje SAD i Evropu, inače zajednički projekt kompanija Microsoft, Facebook i globalne telekomunikacijske kompanije Telxius, uspješno je postavljen, objavljeno je na Microsoftovom zvaničnom blogu.

Kabel nazvan Marea, što na španskom znači “plima”, dug je 6600 kilometara, težak 4,65 miliona kilograma, a najdublja tačka na kojoj leži iznosi nešto više od pet kilometara ispod površine.

Izgradnja i pristajanje na obalu transatlantskog podmorskog kabla Marea [YouTube / Microsoft]

Proteže se od Virginia Beacha u američkoj saveznoj državi Virginiji sve do Bilbaa u Španiji i omogućit će proširenje kapaciteta clouda zbog velikog rasta potražnje. Marea će podatke prenositi brzinom 160 terabita u sekundi, što je 16 miliona puta brže nego prosječna kućna internetska konekcija. Tom brzinom istovremeno može prenijeti 71 milion videozapisa visoke definicije.

Kabl se proteže od Virginia Beacha do Bilbaa [Microsoft]

Ispod svjetskih okeana trenutno leži više od 420 različitih komunikacijskih kablova, uključujući optičke kablove za internet.

Fizička izgradnja ovog kabela dovršena je za nešto više od godinu dana, a operativan će biti tokom 2018. godine.


Povezane

Nekoliko vodećih svjetskih internetskih i tehnoloških kompanija udružuju snage kako bi onemogućile nasilne organizacije da regrutuju nove članove putem interneta. Google, Facebook, Twitter i Microsoft su naveli da će zajedno raditi na zaustavljanju online propagande grupa kao što su ISIL i Al-Kaida. Rob Reynolds izvještava iz Los Angelesa.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO