Rusija prijeti blokadom Facebooka

Nije prvi put da ruske vlasti oštro nastupaju prema američkim internetskim divovima (Reuters)
Nije prvi put da ruske vlasti oštro nastupaju prema američkim internetskim divovima (Reuters)

Ruske vlasti zaprijetile su blokadom američke društvene mreže Facebook u 2018. godini ako ne bude poštivala novi zakon kojim se od internetskih kompanija traži da pohranjuju osobne podatke svojih korisnika u Rusiji.

“Poštivanje tog zakona obvezno je za sve. U svakom slučaju učinit ćemo da se zakon poštuje ili tvrtka neće moći raditi na ruskom teritoriju”, izjavio je šef agencije za reguliranje telekomunikacija Aleksandar Žarov, a prenose ruske agencije.

Istaknuo je kako čeka da ga Facebook obavijesti o mjerama koje namjerava poduzeti.

Nije prvi put da vlasti oštro nastupaju prema američkim internetskim divovima u vezi s primjenom tog zakona, koji je već doveo do blokade profesionalne mreže LinkedIn.

Osjetljiv trenutak za spor

No, do najnovijih izjava dolazi u napetom ozračju, nekoliko dana nakon što je Facebook pristao predati američkom Kongresu sadržaj poruka koje je financirala Rusija kako bi utjecala na predsjedničke izbore 2016.

Dolazi i u trenutku kad se Rusija priprema za vlastite predsjedničke izbore u ožujku iduće godine.

Facebook je jedan od glavnih komunikacijskih kanala koje koristi oporbeni političar Aleksej Navaljni.

Žestoki kritičar Kremlja, koga ignoriraju nacionalne televizije, uspio je, zahvaljujući Facebooku, proljetos izvesti na ulice desetke tisuća mladih.  

Usvojen 2014. usprkos žestokim kritikama, a na snazi od 2015. godine, zakon traži od stranih internetskih kompanija da u Rusiji pohrane osobne podatke svojih ruskih korisnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Upozorenja belgijske policije da se ne koriste Facebook reakcije su širenje panike, jer privatnosti više nema.

19 May 2016
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO