Google preuzima HTC-ov tim stručnjaka

Za Google ovaj sporazum znači dodatno osnaživanje i dalji razvoj rastućeg hardverskog segmenta poslovanja (EPA)

Kompanije Google i HTC su sklopile sporazum po kojem će američka firma platiti tajvanskoj kompaniji 1,1 milijardu dolara za preuzimanje dijela njenih stručnjaka i stjecanje neekskluzivnog prava na korištenje intelektualne svojine HTC-a.

Većina stručnjaka HTC-a koji prelaze u Google već radi s tom kompanijom na razvoju Pixel pametnih telefona, navodi se u zajedničkom saopćenju dvije kompanije.

“Ovaj sporazum je sjajan korak u našem dugogodišnjem partnerstvu, koje omogućava kompaniji Google da pojača svoj hardverski segment poslovanja, a istovremeno obezbjeđuje nastavak inovacija unutar našeg odsjeka HTC pametnih telefona i VIVE sistema virtuelne stvarnosti”, izjavila je Cher Wang, predsjednica HTC-a.

Rick Osterloh, viši potpredsjednik u Googleu zadužen za hardver, rekao je da je HTC odavno partner američke firme i da je “kreirao neke od najlepših premium uređaja na tržištu”.

Hardverski segment poslovanja

“Uzbuđeni smo i jedva čekamo poželjeti dobrodošlicu HTC dijelu ekipe, koji će se pridružiti Google timu u radu na sljedećim velikim inovacijama i budućim proizvodima potrošačke elektronike”, kazao je on.

Za Google ovaj sporazum znači dodatno osnaživanje i dalji razvoj rastućeg hardverskog segmenta poslovanja, kao i još veću posvećenost razvoju pametnih telefona.

Pored toga, ovaj sporazum predstavlja i značajnu investiciju Googlea na Tajvanu, kao ključnom inovacionom i tehnološkom centru, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije