Singapur prvi u svijetu po brzini interneta

Među 30 zemalja sa najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije (Reuters)
Među 30 zemalja sa najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije (Reuters)

Najbrži internet na svijetu ima Singapur, a najsporiji je u Jemenu, pokazalo je novo istraživanje.

Crna Gora je na 71. mjestu, Bosna i Hercegovina je 61., Makedonija na 59., Srbija na 41., a slijedi je odmah Hrvatska na 40. mjestu sa liste sa 189 zemalja.

Za download filma u HD tehnologiji u regiji u prosjeku treba nešto manje od sat i po, u Singapuru ni 19 minuta, a u Jemenu više od dva dana, objavio je danas britanski cable.co.uk nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab.

Mađarska je na 15. mjestu globalne liste, Rumunija je 18, Slovenija 25, Bugarska 27.

Inače, tokom 12 mjeseci do 10. maja ove godine širom svijeta je provedeno više od 63 miliona testiranja brzine interneta.

Testovi su pokazali da najbrži internet ima Singapur, u prosjeku 55,13 Mbps, što je dovoljno za preuzimanje 7,5 GB HD filma za 18 minuta i 34 sekunde.

‘Superbrzina’ u Evropi

Švedska, Tajvan, Danska, Holandija i Litvanija bilježe prosječnu brzinu veću od 30 Mbps, što britanska regulatorna agencija za telekomukacije Ofcom definiše kao “supe brzinu”.

Istovremeno 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod 10 Mbps, što je, prema Ofcomu, minimalna brzina koja može odgovoriti potrebama tipične porodice.

Među 30 zemalja sa najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije dok je u Africi više od polovine zemalja sa najslabijim performansama, objavio je cable.co.uk koji pruža savjetodavne usluge o britanskim davaocima usluga interneta, TV-a i telefonije.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno se internet provajderima ne dozvoljava blokiranje pristupa ili davanje prednosti nekim stranicama u odnosu na druge. No, takvo zakonsko rješenje koje omogućava jednak pristup svima, moglo bi se uskoro promijeniti.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO