NASA želi proizvesti kisik iz Marsove atmosfere

Naučnici će poslati mikroskopski živi svijet, vjerovatno alge ili bakterije, u okviru misije Rover (EPA)
Naučnici će poslati mikroskopski živi svijet, vjerovatno alge ili bakterije, u okviru misije Rover (EPA)

Američka svemirska agencija NASA planira da proizvodi kisik iz atmosfere Marsa kada sljedeći robot 2020. stigne na “Crvenu planetu”.

List Independent piše da će naučnici poslati mikroskopski živi svijet, vjerovatno alge ili bakterije, u okviru misije Rover da bi pokušali stvoriti zrak prikladan za ljude.

Oni žele hraniti mikroorganizme u tlu Marsa u nadi da će oni emitirati kisik kao nusprodukt.

On bi se onda mogao koristiti za disanje ili kao raketno gorivo za povratak na Zemlju, prenosi Beta.

Ako eksperiment bude uspješan, to će biti važan korak ka Marsu nastanjivom za ljudske kolonije u budućnosti.

Planovi SAD-a

U atmosferi Marsa se nalazi samo 0,13 posto kisika u odnosu na 21 posto na Zemlji.

Independent piše da Sjedinjene Američke Države planiraju da oko Marsa izgrade magnetni štit, a na samoj planeti nuklearni reaktor.

Prvi korak bi bio lansiranje lunarne svemirske stanice koja bi služila kao početna tačka za misije ka ostatku Sunčevog sistema.

U svojim planovima za kolonizaciju Marsa, biznismen Elon Musk je naveo da bi najniža cijena po osobi za tako nešto bila 10 milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Programi istraživanja svemira gutaju i svaku mrvu iz budžeta, što se mora promijeniti da bismo ikada otišli bilo gdje, upozorio je Aldrin.

16 Jul 2017

Naučnici američke svemirske agencije NASA-e objavili su da su otkrili više od 200 novih planeta, od kojih bi neki mogle da budu pogodne za život. Svemirski teleskop Kepler analizirao je djelić naše galaksije Mliječni put. Deset od 219 otkrivenih planeta su čvrste površine, poput Zemlje, a nalaze se u okviru takozvane “nastanjive zone” u području […]

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO