Google ne mora Francuskoj platiti porez od milijardu eura

Google
Google je zaveo prihode u svojoj evropskoj produžnici u Irskoj, gdje su mali porezi (EPA)

Francuski sud presudio je u srijedu da Google ne mora platiti porez u vrijednosti od 1,115 milijardi eura, koliko traži francuska država, navodeći da irska produžnica te kompanije nije oporeziva u Francuskoj.

“Francuska kompanija Google Ireland Ltd. nije oporeziva u Francuskoj za razdoblje od 2005. do 2010. godine”, navodi se u presudi suda.

Google je platio samo 6,7 milijuna eura korporativnih poreza u 2015. godini u Francuskoj, tako što je zaveo prihode za svoje “online carstvo” u svojoj europskoj produžnici u Irskoj, gdje su mali porezi, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Europska unija izrekla je krajem lipnja Googleu rekordno visoku novčanu kaznu od 2,4 milijardi dolara zbog iskorištavanja dominantnog položaja na tržištu.

Kazna za zloupotrebu tržišne dominacije

Prema riječima europske povjerenice za zaštitu konkurencije Margrethe Vestager, Google je zloupotrijebio tržišnu dominaciju jer je svojim komercijalnim servisima davao prioritet u rezultatima pretrage interneta, prenio je AFP.

EU već godinama istražuje slučaj usluge “Google Shopping”.

Prilikom njezinog razvoja Google je, smatraju u Europskoj komisiji, iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživanja Interneta kako bi promovirao svoju novu uslugu.

Uspoređivanje proizvoda putem Google pretraživača navodi korisnike na kupovinu putem također Googleove usluge, što se smatra nelojalnom konkurencijom i kršenjem antimonopolskih pravila EU-a.

Izvor: Agencije