Kina šalje satelit u svemir na najtežoj raketi

Raketa Changzeng-5 Y2  će krenuti iz svemirskog lansirnog centra Wenchang (EPA)
Raketa Changzeng-5 Y2  će krenuti iz svemirskog lansirnog centra Wenchang (EPA)

Kineska državna Agencija nauke, tehnologije i industrije za nacionalnu odbranu saopćila je da će ta zemlja lansirati drugu po redu raketu sposobnu za prenošenje velikih tereta, koja će u svemir ponijeti satelit Shijian-18.

Raketa Changzeng-5 Y2  će krenuti u nedjelju iz svemirskog lansirnog centra Wenchang, u južnoj kineskoj pokrajini Hainan, prenosi agencija Tass.

Y2 je najteža kineska raketa za prevoz tereta, njen kapacitet je 25 tona u niskoj zemaljskoj orbiti i 14 tona u geostacionarnoj orbiti.

Ambiciozan svemirski program

Prvo lansiranje ove klase izvedeno je u novembru 2016. godine, podsjeća agencija.

Kina je nedavno u svemir lansirala svoj prvi teleskop s rendgenskim zrakama za istraživanje crnih rupa i pulsara, što je nova etapa u njenom ambicioznom svemirskom programu.

Mehanizam od 2,5 tone je u orbitu izbacila raketa Long March-4B u 4:00 sata po srednjoevropskom vremenu iz lansirnog centra u Jiuquanu, u pustinji Gobi.

Teleskop “Insight” će omogućiti kineskim naučnicima promatranje magnetskih polja i unutrašnjost pulsara, kao i bolje razumijevanje nastanka crnih rupa.

Izvor: Agencije


Povezane

Kina je u svemir lansirala svoj prvi teleskop s rendgenskim zrakama za istraživanje crnih rupa i pulsara, što je nova etapa u njenom ambicioznom svemirskom programu.

15 Jun 2017
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO