Naučnici u uzorku zemlje otkrili novi efikasni antibiotik

Bakterije pronađene u zemljištu najbolji izvor novih antibiotika (AP)
Bakterije pronađene u zemljištu najbolji izvor novih antibiotika (AP)

Naučnici su otkrili novi antibiotik, koji je veoma efikasan protiv bakterija otpornih na već poznate antimikrobijalne agense.

Antibiotik je pronađen u uzorku zemljišta iz Italije, tačnije u jednoj bakteriji koja se nalazi u zemljištu, a nazvan je “pseudouridimicin” ili “PUM”, navodi AFP.

Antibiotik je uspješno eliminirao širok spektar bakterija u laboratorijskim testovima i izliječio je miševe inficirane šarlahom, prenosi agencija Tanjug.

Detalji pronalaska objavljeni su u četvrtak u američkom naučnom žurnalu Cell.

Na tržištu u narednih 10 godina

Pseudouridimicin neutralizira enzim pod nazivom polimeraza, koji je neophodan za gotovo sve funkcije svakog organizma, a zbog svog mehanizma akcije, novi antibiotik ima 10 puta manju šansu da izazove imunitet na svoje djelovanje nego svi ostali lijekovi na tržištu.

PUM je uspješno eliminirao više od 20 vrsta bakterija u eksperimentima i pokazao se posebno efektan protiv streptokoka i stafilokoka, čijih nekoliko vrsta je otporno na dosta antibiotika.

Kliničke probe “PUM-a” mogle bi početi u naredne tri godine, dok se antibiotik na tržištu očekuje u narednih 10 godina, saopćili su istraživači na Rutgers-New Brunswick univerzitetu u New Jerseyu i iz italijanske biotehnološke kompanije NAICONS.

Oni navode da je ovo otkriće pokazalo da su bakterije pronađene u zemljištu najbolji izvor novih antibiotika.

Izvor: Agencije


Povezane

Zdravstveni eksperti upozoravaju na to da nove vrste bolesti, antibiotike čine beskorisnim.Oboljenja poput tuberkuloze, koja je nekad ubijala milione ljudi, ponovo bi mogla da postanu opasnost.Zbog toga se farmaceutske industrije podstiču da razvijaju efikasnije lijekove.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO