Minhen planira zabranu dizelskih motora

Vrijednost dionica BMW-a pala je nakon objavljivanja moguće zabrane (Reuters)

Nakon Stuttgarta, i Muenchen planira uvođenje zabrane saobraćaja za sva vozila na dizelski pogon koja ne odgovaraju najnovijim strogim pravilima o količini štetnih plinova, objavila je Gradska uprava ovog njemačkog grada u srijedu.

“Količine dušikovih oksida na gradskom području drastično su više od dozvoljenih i zato gradonačelnik Dieter Reiter razmišlja o zabrani dizel-vozila na cjelokupnom gradskom području”, rekla je glasnogovornica minhenskog gradonačelnika Petra Laimer za javni servis BR.

Gradonačelnik je, međutim, istovremeno izjavio da će pokušati pronaći neko rješenje koje ne bi uključivalo zabrane.

Stečaj zbog zabrane

Ovom mjerom bila bi pogođena gotovo trećina od blizu 300.000 vozila na dizel, koliko ih je registrirano u bavarskoj metropoli.

Od zabrane bi bila izuzeta vozila gradskog prijevoza i taksiji.

Udruženja za zaštitu okoline pozdravila su razmišljanja o uvođenju zabrane, dok se predstavnici poduzetnika u Muenchenu žestoko protive zabrani.

Predstavnici ekonomije smatraju da bi uvođenje zabrane dovelo do stečaja mnoge poduzetnike, koji se uglavnom koriste ekonomičnijim vozilima na dizel.

“Uvođenje zabrane predstavljalo bi katastrofu za nas”, kaže Jens Christopher Ulrich, predsjednik Trgovinske i privredne komore Muenchena.

Rasprave o mogućoj zabrani dizelskih vozila u Njemačkoj rezultirale su i padom prodaje vozila na ovaj pogon.

BMW prodaje najviše ‘dizelaša’

Vrijednost dionica BMW-a, koji, gledano u postocima, prodaje najviše “dizelaša”, pala je nakon objavljivanja moguće zabrane u Muenchenu, gradu u kojem je BMW-ovo sjedište.

Za sada još nije jasno u čijoj je nadležnosti donošenje odluke o zabranama: na nivou grada ili saveznih pokrajina.

Udruženja za zaštitu okoline kritikuju njemačku automobilsku industriju zbog pasivnosti u pronalaženju trajnijih rješenja za smanjenje štetnih plinova kod dizelskih motora.

Izvor: Agencije