Tajanstveni Boeing X-37 vratio se na Zemlju

Jedni misle da je riječ o bombarderu iz svemira, drugi da je X-37 'ubica satelita' (EPA)

Nakon gotovo dvije godine u orbiti tajanstvena američka vojna letjelica Boeing X-37B vratila se na Zemlju, ponovo razbuktavši špekulacije o utrci u naoružanju u svemiru.

Devet metara duga letjelica s rasponom krila 4,5 metara, koja izgleda poput umanjene verzije nekadašnjih američkih raketoplana, sletjela je u nedjelju na Floridi nakon 718 dana provedenih u orbiti oko Zemlje, objavila je američka ratna avijacija.

Ovo je tajanstvenom X-37 bila četvrta misija, a od svoje prve, 2010, izaziva brojna nagađanja čemu služi.

Jedni misle da je riječ o bombarderu iz svemira, drugi da je X-37 “ubica satelita”, a treći da je riječ o superšpijunskom avionu.

Ali mnogi analitičari sumnjaju u to.

Svrha letjelice

“Letjelica je veličine kamioneta, bilo bi ga teško naoružati nekim razornim oružjem”, rekla je Victoria Samson iz američkog udruženja za održivi razvoj u svemiru.

Nakon lansiranja X-37 napaja se energijom iz solarnih ploča, pa vjerovatno nije sposoban za mnogo manevriranja, dodaje Samson. “U pravilu, manevriranje u svemiru zahtijeva mnogo goriva, a ne vidim da se to ovdje događa.”

Zbog toga letjelica nije u stanju dostići vrlo velike visine i drži se nisko u orbiti, dodaje univerzitetski profesor fizike Mark Gubrud. Zato i ga povremeno amateri uspijevaju opaziti, pa je teško vjerovati da se bavi špijuniranjem.

Oni pretpostavljaju da je X-37 leteći poligon za ispitivanje nekog potencijalnog oružja i da je to razlog zašto američka ratna avijacija objavljuje jako malo informacija o letjelici.

Izvor: Agencije


Povezane

Privatna kompanija planira da pošalje dvoje turista u obilazak Mjeseca. SpaceX, kompanija milijardera Elona Muska, za ovaj poduhvat namjerava da koristi posebnu letjelicu, koja može da leti bez astronauta.

Published On 28 Feb 2017
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO