‘E-drvo’ postavljeno u Francuskoj

Izum je plod saradnje dvije kompanije, francuske i izraelske, čiji je prototip proizveden 2014. godine. (Sol-logic)
Izum je plod saradnje dvije kompanije, francuske i izraelske, čiji je prototip proizveden 2014. godine. (Sol-logic)

Neobično stablo s velikim kvadratičnim listovima koji služe kao solarni paneli, „izraslo“ je usred Neversa, grada u centralnoj Francuskoj koji je predstavio prvo „e-drvo“ u toj državi, čiji će fotovoltaični listovi omogućiti punjenje mobilnih električnih uređaja, surfanje internetom ili zaštitu od sunčevih zraka.

E-Drvo (eTree) podsjeća na ekološke solarne klupe koje korisnicima omogućuju da se sklone u hlad, da napune električne uređaje te im pružaju Wi-Fi hotspotove.

Nadahnuta stablom akacije iz izraelske pustinje Negev, ova futuristička konstrukcija koristi solarne panele, montirane na „granama“, za pohranu energije i proizvodnju električne energije iz Sunca.

Koristeći ovu struju, e-Drvo napaja USB punjače za mobilne uređaje, omogućuje besplatan Wi-Fi za to područje i LCD zaslon koji donosi informacije poput količine električne energije proizvedene na stablu, a može poslužiti i kao noćna rasvjeta.

Osim što proizvode električnu energiju, grane i solarni paneli pružaju hlad za sjedenje ispod „stabla“.

Izum je plod saradnje dvije kompanije, francuske i izraelske, čiji je prototip proizveden 2014. godine.

Simbol gradske uprave

E-Drvo dijelom je društveno-ekološka kompanija, a dijelom ekološka skulptura čiji je cilj promicanje svijesti o okolini i održivosti, kao i uspostavljanje veza između zajednice i prirode.

„To je simbol angažmana gradske uprave još od 2014.“, s ponosom ističe gradonačelnik Neversa Denis Thuriot, koji vodi računa o razvoju digitalne ekonomije u  gradu.

„Denis Thuriot bio je vrlo motiviran i imao je jasnu viziju o tomu na koji bi način e-Drvo moglo koristiti njegovim kolegama, ali i stanovnicima grada“, rekao je sukreator solarnog drveta Bernard Bitan.

Prvo ovako e-Drvo postavljeno je 2014. u Parku prirode Ramat Hanadiv u Izraelu. Ondje ga je „zasadila“ izraelska firma za obnovljive izvore Sol-logic.

Godine 2015. prvo funkcionalno e-Drvo predstavljeno je na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 21, održanoj u Francuskoj krajem 2015. godine.

Osim u Izraelu, najviše ovakvih stabala postavljeno je u Sjedinjenim Američkim Državama te u Kazahstanu.

Godinama na nekoliko lokacija u Srbiji postoje slične skulpture koje se koriste za punjenje mobitela i sličnih uređaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO