Letjelica Cassini ‘zaplovila’ između Saturnovih prstenova

NASA-ina letjelica Cassini, koja još od 2004. godine kruži oko Saturna te je naučnicima priskrbila više od 3.000 naučnih izvještaja o “drugim svjetovima”, u srijedu je prvi put “zaplovila” između te planete i njenih prstenova kako bi ispitala atmosferu oko njih i izmjerila jačinu magnetnog i gravitacijskog polja u tom području.

Ovo je posljednji zadatak Cassinija nakon njegove 20 godina duge svemirske odiseje.

S obzirom na to da ostaje bez goriva, uskoro će morati završiti misiju.

U predstojeće 22 sedmice, ili pet mjeseci, zadatak letjelice jest otići tamo gdje još nijedna svemirska letjelica nije bila, preciznije, u područje između prstenova i planete, odakle će slati informacije i izvještaje na Zemlju, podsjeća NASA.

“Od danas do septembra dobit ćemo mnoga nova saznanja o onome što se nalazi oko Saturna, koliko su teški njegovi prstenovi te brojne druge pojedinosti o Saturnovim satelitima i atmosferi”, rekao je voditelj projekta “Cassini” u Jet Propulsion Laboratoryju Earl Maize početkom aprila na konferenciji za novinare. 

Letjelica će se raspasti 15. septembra

Prošle sedmice u časopisu Science objavljen je članak u kojem piše da u atmosferi Saturnovog satelita Enkelada ima molekularnog vodika, čija je prisutnost rezultat hidrotermalne aktivnosti.

Novi podaci o jačini magnetnog i gravitacijskog polja u području oko Saturnovih prstenova trebali bi otkriti kolika je njihova starost i kakvo im je porijeklo.

Nakon posmatranja prstenova Cassini će obaviti i mjerenja nekih parametara samog Saturna, poput jačine njegovog magnetnog polja i brzine rotacije.

Raspad letjelice u Saturnovoj atmosferi očekuje se 15. septembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

NASA tvrdi da je pronašla dokaze koji ukazuju na mogućnost da na jednom od Saturnovih satelita postoji atmosfera koja bi mogla da pogoduje životu. Ovo je otkriće letjelice Cassini, čija se 20-godišnja misija krajem ove godine bliži kraju.

Published On 14 Apr 2017
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO