NASA razmišlja o slanju posade kapsulom Orion

Prvi let Oriona, nazvan Istraživačka misija -1 predviđen je za 2018. bez ljudske posade (EPA)

Američka svemirska agencija (NASA) potvrdila je da razmišlja o slanju misije s ljudskom posadom u kapsuli Orion ranije nego što je predviđeno, izvještava AFP i podsjeća da bi ogromna nova raketa, Space Launch System (SLS), trebala ponijeti svemirsku letjelicu Orion na trosedmičnu misiju oko Mjeseca.

“Orion će letjeti dalje od bilo koje svemirske letjelice ikada koja je izrađena za transport ljudskih bića”, saopštila je NASA, koja se nada da će kapsulu s ljudskom posadom poslati na Mars oko 2030.

“Prvi let Oriona, nazvan Istraživačka misija -1 (Exploration Mission -1; EM-1) predviđen je za 2018. bez ljudske posade.

Trajanje misije osam dana

Kapsula ne bi prevozila astronaute sve do svoje druge misije EM -2 početkom 2021. Trajanje te misije predviđeno je na osam dana. No, izvršni direktor NASA-e Robert Lightfoot je 15.  februara zatražio studiju o izvedivosti slanja posade s prvim letom SLS-a i Oriona.

Zaključci se očekuju u narednim sedmicama, no naučnici su već napravili popis stvari koje bi trebalo promijeniti da bi kapsula u svemir mogla ponijeti ljude.

“Naš je prioritet sigurnost i učinkovitost svih predviđenih misija s Orionom”, kazao je Bill Gerstenmaier, zadužen za letove s ljudskom posadom. Rad na novoj studiji o slanju posade mogao bi odgoditi misiju EM -1 do sredine 2019.

Izvor: Agencije