NASA otkrila solarni sistem s planetama sličnim Zemlji

Američka svemirska agencija (NASA) otkrila je da je pronašla solarni sistem ispunjen planetama na kojima bi se mogli nalaziti vanzemaljski oblici života.

NASA je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije objavila da je otkrila sedam planeta koje kruže oko zvijezde TRAPPIST-1, a tri se nalaze u tzv. nastanjivoj zoni.

Život je imao priliku nastati i evoluirati na najmanje tri planete solarnog sistema, udaljenog 39 svjetlosnih godina od Sunčevog sistema, navela je NASA.

Šest planeta najbližih ovoj patuljastoj zvijezdi nalazi se u zoni u kojoj se temperature kreću u rasponu od nula do 100 stepeni. 

U poređenju sa Suncem ova zvijezda znatno je manja. U slučaju svih planeta jedna strana stalno je okrenuta prema zvijezdi tako da je na pojedinim dijelovima planeta vječni dan, a na drugim vječni mrak.

Trajanje jedne godine za svih sedam planeta izuzetno je kratko, od jednog dana do najviše 20 dana.

Postojanje okeana

Naučnici smatraju da od tih šest planeta najmanje tri imaju okeane, što znatno povećava šanse za postojanje života.

“Ovo otkriće može biti značajno u pronalaženju nastanjivih sistema, mjesta na kojima se može razviti život”, rekao je Thomas Zurbuchen, naučnik u NASA-i. 

“Odgovoriti na pitanje ‘jesmo li sami?’ prioritet je u nauci i otkriće toliko planeta kao ovih, prvi put u nastanjivoj zoni, nevjerovatan je korak prema tom cilju”, dodao je. 

Nijedan poznati zvjezdani sistem ne sadrži toliki broj planeta nalik Zemlji, u nastanjivoj zoni, prenose britanski mediji.

Glavnu ulogu u otkrivanju ovog sistema imao je robotski teleskop, kojim su upravljali naučnici iz Engleske.

Konferenciji prisustvuju brojni astronomi i naučnici iz svih krajeva svijeta.

Otkriće planeta

NASA je prošle godine objavila otkriće dviju planeta u nastanjivoj zoni – Proxima b i Kepler-452b.

Proxima b vjerovatno je stjenovita kao Zemlja, Venera i Mars te je moguće da je jedna njena strana stalno okrenuta prema Suncu, dok se druga nalazi u tami.

Udaljena je 4,25 svjetlosnih godina od Zemlje, a bliža je svojoj zvijezdi nego naša planeta Suncu i treba joj samo 11,2 dana da obiđe krug oko nje.

Međutim, budući da je riječ o patuljastoj zvijezdi koja zrači manje radijacije od Sunca, planeta se nalazi u “naseljivoj zoni”. 

Kepler-452b, koja se nalazi 1.400 svjetlosnih godina od nas, mogla bi pružiti uvid u apokaliptičnu budućnost Zemlje, smatraju naučnici.

Za otkriće ove planete zaslužan je svemirski teleskop Kepler, vrijedan 600 miliona dolara, lansiran 2009. godine sa zadatkom da otkriva nove svjetove, slične našem.

“Kepler 452b kruži oko sličnog Sunca kao što je naše, ali 1,5 milijardi godina starije”, rečeno je iz NASA-e. Njegova zvijezda za četiri je posto masivnija i 10 posto svjetlija od Sunca.

Izvor: Al Jazeera i agencije