Rekordne količine elektronskog otpada u svijetu

Navedena količina jednaka je veličini 4.500 Eiffelovih tornjeva
Navedena količina jednaka je veličini 4.500 Eiffelovih tornjeva

Protekle godine zabilježene su rekordne količine elektronskog otpada širom svijeta – odbačeno je 45 miliona tona televizora, mobilnih telefona i drugih uređaja, čime su protraćene velike količine vrijednih materijala, kao što su zlato ili bronza, navodi se u UN-ovoj studiji.

Sve veći prihodi i niže cijene stvari, od solarnih panela do frižidera, doprinijeli su rastu e-otpada (definisano kao stvar s baterijom ili utikačem) za osam posto u odnosu na 2014, kad je tog otpada bila 41 tona.

Kako se navodi u zajedničkoj studiji Univerziteta UN-a, Međunarodne telekomunikacijske unije i Međunarodne asocijacije za čvrsti otpad, navedena količina jednaka je veličini 4.500 Eiffelovih tornjeva.

Dodaje se da se vrijednost sirovih materijala u otpadu iz 2016. procjenjuje na 55 milijardi eura i uključuje metale kao što su zlato, srebro, platina, bakar i paladij.

Jeftinije od popravki

No, dokumentirano je da je samo 8,9 miliona tona otpada sakupljeno i reciklirano tokom prošle godine. Većina e-otpada završila je na otpadima kao smeće iako bi reciklaža bila razumnija u svakom smislu.

Procjenjuje se da će do 2021. količina e-otpada porasti na 52,2 miliona tona.

Kina je u protekloj godini bila najveći izvor tog otpada sa 7,2 miliona tona, dok su na drugom mjestu Sjedinjene Američke Države.

U izvještaju se navodi da je ljudima jeftinije kupiti novi model zbog nadogradnji ili zbog toga što je to jeftinije od popravki.

Izvor: Agencije


Povezane

Azijska srednja klasa sve je bogatija. To, između ostalog, znači da kupuju više elektronskih aparata, kojih se na kraju negdje moraju riješiti. U Kini se reciklira najviše elektronskog otpada na svijetu. Ali, kako izvještava naš Adrian Brown, ta industrija ima lošu reputaciju. 

Većina ljudi ne odvaja se od svojih elektronskih uređaja sve dok se ne pokvare. Potom završe u smeću. I tako godišnje svijet proizvede više od 50 miliona tona elektonskog otpada, koji je uz to i toksičan. Hong Kong nosi titulu jednog od najvećih proizvođača takozvanog “e-otpada” na svijetu. Lokalna vlada odlučila je da tome stane […]

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO