Video: Rusija ne može uspostaviti kontakt sa satelitom

[YouTube/Телестудия Роскосмоса]

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je da nije uspjela uspostaviti kontakt s meteorološkim satelitom lansiranim u utorak ujutro s novog kosmodroma Vostočni.

Rusija je ranije u utorak lansirala drugu raketu Soyuz s novog kosmodroma Vostočni, otvorenog u aprilu 2016. na ruskom Dalekom istoku, kojim se želi smanjiti ovisnost o kazahstanskoj bazi Baykonur.

Roskozmos je objavio da satelit Meteor-M nije dosegnuo orbitu i da zbog toga agencija nije s njim uspjela uspostaviti kontakt.

Stručnjaci Roskozmosa analiziraju stanje, navodi se u izjavi, prenosi Hina. 

Raketa Soyuz, čije je lansiranje direktno emitirano na televiziji, poletjela je, kao što je bilo predviđeno, u 14:41 sati po lokalnom vremenu.

Prenosila je, između ostalog, meteorološki satelit Meteor te 18 korisnih tereta koji pripadaju institucijama ili kompanijama iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Njemačke, Švedske i Norveške.

“Sve početne faze leta rakete odvijaju se po predviđanjima”, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos u saopćenju.

[[{“attributes”:{},”fields”:{}}]]

Prvo polijetanje iz Vostočnija u aprilu 2016. godine, u prisustvu predsjednika Vladimira Putina, predstavljalo je prvi uspjeh za taj kosmodrom velikih troškova, koji bi trebao zamijeniti legendarnu bazu Baykonur u Kazahstanu i obilježiti renesansu industrije potresene s nekoliko neuspjeha zadnjih godina.

Treće lansiranje sa tog kosmodroma predviđeno je za 22. decembra 2017. godine.

Ruski svemirski program pretrpio je niz neuspjeha 2015. godine, kada je u aprilu izgubio teretni brod Progres, koji je trebao opskrbiti potrepštinama Međunarodnu svemirsku stanicu.

Također je te godine u maju izgubio lanser Proton, koji je trebao u orbitu postaviti meksički komunikacijski satelit.

Izvor: Agencije