Airbus predstavio koncept novog borbenog aviona

Airbus je prvi put objavio detalje svog djelovanja na FCAS za njemački Bundeswehr sredinom 2016. godine (EPA)

Airbus je predstavio koncept novog borbenog aviona, koji bi mogao poslužiti kao potencijalna zamjena za Eurofighter Typhoon i Dassault Rafale u periodu od 2040. godine.

Govoreći na IQPC International Fighter konferenciji u Berlinu, čelnik strategije kompanije Antoine Noguier otkrio je da će New Fighter biti dio porodice sistema poznatog kao Future Combat Air System.

“Njemačka i Francuska donijele su odluku o razvoju novog borbenog aviona za održavanje nacionalnih i evropskih sposobnosti. Budući sistem borbenog aviona vidimo kao porodicu sistema sastavljenih od ljudskih i bespilotnih platformi, koje moraju raditi na kolektivnom i saradničkom načinu”, rekao je Noguier, prenosi Defender.

Saradnja Njemačke i Francuske

“Vidimo veliku budućnost s trenutnom platformom [Eurofighter] i razvijamo i New Fighter kao ključni element ovog Future Combat Air sistema”, dodao je on.

Airbus je prvi put objavio detalje svog djelovanja na FCAS za njemački Bundeswehr sredinom 2016. godine, pri čemu je bio prezentiran kao potencijalni nasljednik Luftwaffeove flote Panavia Tornado.

S obzirom na saradnju dogovorene između Njemačke i Francuske ranije ove godine o razvoju budućeg evropskog borbenog aviona, New Fighter je također predviđen kao zamjena za Rafale za Francusku ratnu avijaciju.

Izvor: Agencije