SAD testirao borbeno vozilo Stryker s 30-milimetarskim topom

Testiranje je obavljeno uoči planirane isporuke Strykera 2 jednoj konjičkoj regimenti u Njemačkoj (EPA)

SAD je obavio prva testiranja borbenog vozila Stryker opremljenog 30-milimetarskim topom prije planiranih nadogradnji, objavio je portal Defender.

Stryker je testiran na vojnom poligonu Aberdeen Proving Ground u Marylandu. Kako je rečeno, ispitivanja su bila namijenjena provjeri borbenih sposobnosti i smjernicama za buduće naoružanje na vozilu.

Američki pukovnik Glenn Dean rekao je da SAD neće stavljati 30-milimetarski top na svaki Stryker te da će biti odabrane  različite verzije vozila.

“Dio odluke o tome koliko će ih biti opremljeno u budućnosti zavisi od toga šta Druga konjička pukovnija ima reći o tome na čemu će raditi ili neće raditi, odnosno imamo li dovoljno ili previše”, istakao je on.

Isporuke Strykera 2 Njemačkoj

Testiranje je obavljeno uoči planirane isporuke Strykera 2 jednoj konjičkoj regimenti u Njemačkoj.

Kako je naveo Dean, cilj je obučiti posade na gađanju kako bi ih bilo dovoljno za razmještaj u svim vozilima koja budu isporučena.

Američka vojska dobila je svoj prvi 30-milimetarski prototip Stryker Dragoon u oktobru 2016. godine.

Vozilo je razvijeno kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, čime bi se, kako je navedeno, trebala popuniti praznina kad je u pitanju vatrena moć Strykera dosad opremljenih sa 12,7 RWS-ova.

Američka vojska počela je proces nabave vozila u jesen 2015. godine, a planirana je isporuka prvih 83 do kraja fiskalne 2018. godine.

Izvor: Agencije