Prvi put stvoreni embrioni sa ćelijama životinje i čovjeka

Istraživanja su prije uništenja embriona pokazala da su se ljudske ćelije počele stvarati u mišićnom tkivu svinjskih embriona (AP)

Naučnici su uspjeli uzgojiti embrione koji sadrže kombinaciju ljudskih i svinjskih matičnih ćelija u prvom koraku na dugom putu razvoja ljudskih organa u tijelima životinja.

Istraživanje se, međutim, u vrlo ranoj fazi pokazalo težim nego što se očekivalo, objavljeno je u magazinu Cell u četvrtak.

“To je važan prvi korak”, rekao je vodeći autor studije Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor na Salkovom institutu bioloških studija u Kaliforniji.

“Krajnji je cilj uzgojiti funkcionalne ljudske organe za transplantaciju, srca, pluća, bubrege… ali mi smo jako udaljeni od toga”, objasnio je.

Naučnici su usadili matične ćelije odraslih ljudi u svinjske embrione i dopustili da se razvijaju četiri sedmice.

Eksperiment trajao četiri godine

Embrione su uništili prije nego što bi se bilo kakva kombinacija čovjeka i životinje, poznata kao himera, po grčkim mitološkim hibridnim zvijerima, mogla roditi.

Međutim, istraživanja su prije uništenja pokazala da su se ljudske ćelije počele stvarati u mišićnom tkivu svinjskih embriona.

Zbog izuzetno složene prirode eksperimenta, rad na tome trajao je četiri godine i uključivao 1.500 svinjskih embriona.

Pokušaji stvaranja ljudsko-životinjskog embriona izazivaju mnoge kontroverze i etička pitanja, posebno otkad se pokazalo da je teoretski moguće dovesti do stvaranja životinje s ljudskim kvalitetama i, moguće, ljudskom inteligencijom, prenose agencije.

U Francuskoj je potpuno zabranjeno raditi na takvim mješovitim embrionima.

Etička pitanja

Naučnici kažu da je nivo doprinosa ljudskih matičnih ćelija u ovom eksperimentu bila jako niska i nije uključivala moždane ćelije.

Profesor genetike na Univerzitetu u Kentu Darren Griffin rekao je kako su naučnici slijedili postojeće zakonske i etičke smjernice i uništili embrione kad je dosegnuto maksimalno dopušteno vrijeme za njihov razvoj.

On ovakva istraživanja smatra jako važnim, ali napominje da je u provedbi potrebna maksimalna transparentnost kako bi se omogućio javni nadzor i rasprava.

Izvor: Agencije