Curiosity otkriva tajne Marsa

Prije četiri godine NASA-ino vozilo Curiosity stiglo je na Mars. Od tada, stroj veličine automobila poslao je sedamdesetak hiljada fotografija Crvene planete i tako otkrio neke od njegonih najintrigantnijih tajni.

U vašingtonskom Muzeju vazduhoplovstva i svemira, mnoštvo ljudi dolazi saznati najnovije vijesti s planete Mars.

Zahvaljujući Curiosityu, postoje mnoge nove informacije.

Otkako se utvrdilo da je regija kratera Gele nekoć imala slatkovodna jezera i rijeke, u kojima je mogao rasti mikrobiološki svijet, rover je proučavao kako i zašto se planeta isušila i zato prestala biti pogodna za organski život.

John Grant iz Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemira kaže da su istraživanja planete odmakla i da sada imamo dosta korisnih informacija o Marsu.

‘Pametni rover’

“Neki bi mogli proturječiti ako kažemo da smo već otkrili puno. Ali, nakon što smo našli dokaze da je u krateru Gale bilo jezero, što je hemijski omogućilo da taj okoliš bude nastanjiv, to je ogroman, ogroman aspekt cijele misije, u smislu postizanja ciljeva“, dodaje.

Do sada je Curiosity pronašao put preko više od 13 kilometara površine planete. Prolazeći i pomičući pješčane dine, trenutno se nalazi na platou ispod Mount Sharpa.

U međuvremenu, naučio je nekoliko trikova. Sada uz pomoć laserskih zraka može pronaći neke od ciljeva, a da ju prema njima ne usmjerava čovjek.

“Operacijski rok trajanja Curiosityja, očekuje se da će trajati još nekoliko godina. Ali NASA već priprema i nasljednika roverove misije“, javlja novinar Al Jazeere Tom Ackerman.

Projekt vrijedan dvije milijarde dolara, koji će započeti sredinom sljedeće decenije, moći će pristati u još oštrijim uvjetima Crvene planete.

Novi instrumenti

U NASA-inoj laboratoriji za mlaznu propulziju, razvijaju nove instrumente, koji mogu prikupiti i pripremiti primjerke marsovskih kamenja i tla, ali i pošiljku istih na Zemlju, za neke od budućih misija.

Jedan će tražiti molekule ugljika uz pomoć ultraljubičastih zraka, drugi će rendgenskim zrakama tražiti mikrobiološke tragove, a ostali će sve to testirati za faktore važne mogućem ljudskom istraživanju.

Ken Farley iz NASA-ine laboratorije najavljuje neka nova tehnička otkrića koja će ubrzati otkrivanje tajni Crvene planete.

“Izumit ćemo napravu čija je svrha demonstrirati pretvaranje atmosferskog ugljen dioksida u kisik. Naravno, kisik bi bio od velikog značaja naučnicima, da bi se na Marsu omogućilo disanje, ali i da bi se rakete poslale natrag na Zemlju – ne moraju taj sav kisik donijeti na Zemlju“, dodaje.

Sve to ne djeluje toliko nemoguće Elonu Musku, čija je tvrtka, Space X, već potpisala ugovor s NASA-om.

Planira poslati privatno teretno vozilo na Mars u naredne dvije godine.

To je tek uvod u realizaciju Muskovog sna – koloniziranja planete 2025.

Izvor: Al Jazeera