Ford proizvodi auto bez komandi

Ford nastoji biti pionir u masovnoj proizvodnji autonomnih automobila (Reuters)

Američka automobilska kompanija Ford motor je obećala da će do 2021. godine proizvesti potpuno autonomno vozilo bez volana i pedala za gas i kvačilo.

“Posvećeni smo tome da na puteve izvedemo autonomno vozilo koje može poboljšati bezbjednost i riješiti socijalne i ekološke izazove za milione ljudi, i to ne samo za one koji mogu priuštiti luksuzna vozila”, izjavio je generalni direktor Forda, Mark Fields.

U sklopu te misije, Ford se udružio sa kineskom internet kompanijom Baidu Inc, investirajući zajedno 150 miliona dolara u američku kompaniju Veldoyne, koja proizvodi senzore za samoupravljajuća vozila.

Investicija u Velodyne je, prema riječima Fieldsa, jasan signal posvećenosti Forda proizvodnji autonomnih vozila, koja će biti dostupna potrošačima širom svijeta.

Utrka proizvođača

Ford već duže od decenije razvija i testira autonomna vozila, a ove godine planira da utrostruči flotu test autonomnih vozila, poručuju iz kompanije.

Ford je, a sve s ciljem što bržeg razvoja autonomnog automobila, udvostručio broj zaposlenih u svome uredu u Silikonskoj dolini, gdje samo na razvoju posebnih, automobilskih, softvera radi 260 ljudi.

U utrci za proizvodnju autonomnog automobila pored kompanije Ford učestvuju gotovo svi važniji svjetski proizvođači automobila, a po novcu uloženom u slične projekte izdvajaju se GMC, Toyota i VW koncern.

Izvor: Agencije