Video: Nevjerovatna lansiranja SpaceX raketa

Snimak raketa Falcon 9 [ YouTube/SpaceX]

Privatna svemirska kompanija SpaceX je objavila zapanjujuću kolekciju snimaka raketa Falcon 9, lansiranih protekle godine.

Na kompilaciji se vide trenuci lansiranja, ponovnog ulaska u orbitu, ali i slijetanja proteklih misija SpaceX-a u usporenom snimku.

SpaceX razvija rakete Falcon 9 koje se mogu višestruko koristiti. Nakon što uspješno dopreme namirnice u svemir, kao naprimjer na Međunarodnu svemirsku stanicu, raketa se vrati na Zemlju i polako sleti, kako bi se ponovno mogla koristiti.

Smanjenje troškova

Privatna svemirska kompanija SpaceX u maju je drugi put uspješno spustila raketu Falcon 9 na okeansku platformu.

Glavni potisnik spušten je na automatsku platformu u ranim jutarnjim satima, devet minuta nakon što je raketa lansirana iz zračne baze u Floridi, noseći japanski komunikacijski satelit JCSat-14 u orbitu.

Uspješno automatsko slijetanje rakete na platformu u Atlantiku predstavlja još jedan ključni korak u nastojanjima kompanije Space Exploration Technologies da razvije jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

Četiri ranija pokušaja spuštanja rakete nisu uspjela, ali u decembru prošle godine glavni stepen Falcona 9 uspješno je spušten na tlo u Cape Canaveralu.

Izvor: Agencije


Povezane

NASA-ino vozilo Curiosity, za četiri godine, poslalo je sa Marsa gotovo 70 hiljada fotografija za analizu.

Published On 06 Aug 2016

Kompanija Moon Express planira krajem 2017. na Mjesec poslati robota kako bi uzela uzorke sa mjesečeve površine.

Published On 04 Aug 2016
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO