Novo svjetlo na najveću arheološku prijevaru

'Pronalasci' u Piltdownu bili su senzacija jer su predstavljali "izgubljenu kariku", koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina (AP)
'Pronalasci' u Piltdownu bili su senzacija jer su predstavljali "izgubljenu kariku", koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina (AP)

Istraživači su koristeći moderne forenzičke tehnike došli do novih spoznaja o jednoj od najvećih znanstvenih prevara, takozvanog “Čovjeka iz Piltdowna” i uvjereni su u identitet krivca.

Lažni fosilni ostaci “karike koja nedostaje” između majmuna i ljudi, postavljeni u šljunak blizu engleskog sela Piltdowna, bili su sastavljeni od čeljusti i zuba jednog orangutana i dva ili tri seta ljudskih kostiju, uz pomoć ljepila za zube, otkrili su istraživači u srijedu.

Smatraju kako njihovo istraživanje potvrđuje da iza prevare stoji Charles Dawson, amaterski arheolog koji je 1912. “otkrio” fosile u Piltdownu i koji je od tada glavni osumnjičenik.

Nova tehnologija za stare probleme

Istraga koja je provedena analizom DNA, preciznim mjerenjima, spektroskopijom i drugim tehnikama, objavljena je u časopisu Royal Society Open Science na 100. godišnjicu Dawsonove smrti.

“Ovo je fascinantna potraga za krivcem koja pokazuje kako se novom tehnologijom mogu riješiti stari problemi”, rekao je paleoantropolog Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu, kako prenosi Hina.

Pronalasci u Piltdownu svojevremeno su bili znanstvena senzacija, jer su predstavljali dugo očekivanu “izgubljenu kariku” koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina.

Prevara unazadila proučavanje ljudske evolucije

Trebala su proći četiri desetljeća da bi se to navodno otkriće pokazalo lažnim.

“Prevara je unazadila proučavanje ljudske evolucije za nekoliko godina, pogotovo u Britaniji jer su na nju nasjeli neki od istaknutijih stručnjaka”, rekao je Stringer.

Stručnjaci smatraju kako su Dawsonovi motivi bili slava i priznanje znanstvene zajednice, a nedavne analize njegove kolekcije fosila otkrile su još prevara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO