Kineski pametni telefoni osvajaju tržišta

Kineski proizvođači već dominiraju mnogoljudnim, manje razvijenim tržištima kao što su Indija i Brazil (EPA)

Piše: Mario Pejović

Riječ “kineski” u velikom dijelu svijeta se često koristi za opis proizvoda koji je jeftin i nekvalitetan. Kako je kinesko tržište veliki proizvođač jeftinih imitacija svega, od Rolls Royce automobila do iPhone telefona, teško je naći primjer koji bi se suprotstavio takvim stereotipima.

Međutim, iz Kine preko tržišta u Indiji i Brazilu svijetom su se počeli širiti pametni telefoni povoljnih cijena, koji su izuzetno kvalitetno napravljeni.

“Trend se nije previše promijenio. Kineski proizvođači su nastavili sa svojom praksom kopiranja i predstavljanja doista jeftinog smeća koje nalikuje na poznate brendove i to je nešto što će oni i dalje raditi. Međutim, očigledno je da je neko razmišljao na pravi načini i napravili su nekoliko brendova i ti telefoni su odlični! Ti telefoni se bez problema nose sa ponudom Samsunga, LG-a, Applea i bilo koga drugog”, kazao je Boris Radošević, urednik tehnološkog bloga Gadgeterija na Tportalu.

Kvalitetni uređaji

Radošević kaže da je testirao nekoliko telefona nadolazećih kineskih kompanija i otkrio da se radi o izuzetno kvalitetnim uređajima čija je cijena dosta niža od poznatije konkurencije.

Sličnog stava je i bloger i web poduzetnik te saradnik portala mobilnatelefonija.net Miloš Petrović, koji povjerenje kineskim mobilnim telefonima pravda ličnim iskustvom.

“Lično koristim Xiaomi mi4 već šest meseci i ne planiram da menjam taj brend dok god je to moguće. To su izuzetni telefoni, a posebno povoljni ako se poruče iz inostranstva”, kaže Petrović.

Upravo je Xiaomi jedan od simbola vala kvalitetnih kineskih pametnih telefona, koji svakodnevno koristi sve više ljudi. Kompanija koja je osnovana prije samo šest godina je nedavno od Microsofta otkupila 1.500 patenata, što ukazuje da ima dugoročne planove.

“Xiaomi daje neverovatan naglasak na registraciji prava na nove patente. U jednoj godini sami registruju i do 5.000 patenata. Može se reći da je kupovina patenata siguran put do raspolaganja prava nad novim tehnologijama u budućnosti”, ističe Petrović.

A kako se iza Samsunga i Applea u Top 10 globalnih proizvođača uglavnom nalaze “Kinezi”: Lenovo, Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo… ta budućnost na globalnom tržištu vrlo lako bi mogla biti crvene boje.

Samo što će im trebati vremena da “pokore” i Zapad, smatraju stručnjaci.

“Na Zapadu će biti jako teško da se Xiaomi izbori pre svega sa Appleom i nisam siguran da li im je Zapad primarna meta. Xiaomi trenutno dominira Indijom i Kinom i deluje da su jako zadovoljni brojem kupaca tih mnogoljudnih zemalja”, navodi Petrović.

Proboj na nova, bogatija tržišta uopće nije lagan posao, ocjenjuje Radošević. On ističe da se navedeni kineski proizvođači prije svega moraju boriti protiv stigme “kineskog”, odnosno stava koji prati proizvode iz tog dijela Azije. “Pored toga, doista je teško probiti se na novo, veliko tržište. Tu bude dosta prepreka.”

Mlade kompanije

To što je veliki broj tih kompanija osnovan tek u ovom mileniju ili krajem prošlog stoljeća je dodatna prepreka za svjetsku dominaciju.

Sa druge strane, Zapadna tržišta stalno traže kvalitetne proizvode i tu istaknuti kineski proizvođači moraju i mogu naći svoju šansu, dodao je on. “Samo treba vremena i truda.”

Petrović kaže da zbog navedenih poteškoća, mladi i kvalitetni proizvođači će teško u skorije vrijeme globalno zauzeti vodeće pozicije koje drže Apple i Samsung, ali navodi da određenim zemljama već jesu na vrhu.

“Strategija koju trenutno primenjuju je dugoročna i sigurno će imati dobre rezultate.”

Iako se radi o izuzetno kvalitetnim proizvodima povoljnih cijena, kineski proizvođači u našoj regiji će imati problema da nađu kupce, navode stručnjaci.

“U Hrvatskoj su se kupci navikli na neke stare, poznate brendove i prilično su, da kažemo, snobovi kada su u pitanju kineski proizvođači. I to nije samo slučaj kada su telefoni u pitanju, već i u kompletnom IT sektoru. Godinama su, primjerice, Sony televizori bili pojam u Hrvatskoj. Šta god da napravi, uvijek je ‘To je Sony’. I takav je stav i dan danas prisutan. I tako sada imate u ponudi odlične uređaje, recimo Grundinga, koji pravi odlične televizore i koštaju upola manje od konkurencije. Ali ih nitko ne želi, svi kupuju stare, cijenjene brendove. Svi su navikli na Sony, Samsung…”

Urednik Gadgeterije smatra da sličan stav vlada i drugim zemljama regije, tako da će proći vremena dok kvalitetni kineski telefoni “ne zažive” u našem susjedstvu.

“Tačno je da volimo da robujemo jako poznatim markama, ali će odnos cene i kvaliteta u određenom trenutku biti presudan. Ipak, smatram da smo tržište koje sporo menja svoje navike”, ocijenio je Petrović.

Izvor: Al Jazeera