Utrka u svjetskoj distribuciji interneta

Internet za cijeli svijet, misija je na kojoj radi kompanija Facebook. Ponosno su objavili prvi testni let bespilotne letjelice na solarno napajanje, koja bi trebala omogućiti internet cijelom svijetu.

Aquila, Facbookova bespilotna letjelica na solarno napajanje, uspješno je završila svoj prvi testni let iznad Arizone. Trajao je 56 minuta duže od očekivanog, na visini većoj od 1.000 metara. Mark Zuckeberg je snimak leta, ali i ponosnu najavu, objavio na svom Facebook profilu.

“Nakon dvije godine istraživanja i ulaganja, ponosan sam što mogu objaviti da je prvi testni let Aquile bio uspješan”, navodi Zuckerberg.

Ovim potezom kompanija se nada da će internet dostaviti u svaki ugao planete.

“Investiramo u nove i radikalne pristupe ovom problemu. I to doslovno znači – odlazimo u oblake. Morate imati satelite, bespilotne letjelice i ostale stvari koje ne zahtijevaju ogromne investicije u zemaljske infrasturkture kako bi povoljno omogućili internet cijelom svijetu”, kazao je Mike Schroepfer, šef tehnološkog odjela u Facebooku.

I Google u akciji

Ovaj let smatraju jednom od prekretnica u namjeri da svijetu omoguće pristup internetu. No, čeka ih još mnogo izazova. Cilj im je da Aquilla leti na visini iznad 20.000 metara i da u zraku boravi nekoliko mjeseci, nešto što do sada niko nije uspio. Kako bi postigli taj cilj moraju prevazići mnoge tehničke probleme.

Google također investira novac u projekat koji će dostaviti internet u udaljene dijelove svijeta. Utrka između dvije kompanije traje, no cilj im je isti. Želimo da cijeli svijet ima pristup internetu, kako biste svi vi mogli graditi bolju tehnološku budućnost, navodi se iz Googlea

Facebook je uložio nekoliko milijardi dolara kako bi više ljudi imalo pristup internetu. Planiraju se novi testni letovi Aquile, a u Facebooku se nadaju da će uskoro povećati broj korisnika, koji sada prelazi milijardu i šest miliona.

Izvor: Al Jazeera