Samsung tuži Huawei zbog povrede patenta

Samsung je najveći snabdjevač pametnim telefonima na svijetu (AP)

Samsung Electronics Company tuži kineskog proizvođača pametnih telefona Huawei zbog navodne povrede njegovih šest patenata, javlja Anadolija.

Južnokorejska kompanija u petak je objavila da je odlučila poduzeti pravne radnje kako bi odbranila svoje intelektualno vlasništvo, uprkos tome što je spor pokušala riješiti mirnim putem.

Samsung nije naveo gdje je podnio tužbu.

Samsung ispred Applea

Južnokorejski mediji javljaju da je Samsung tužio Huawei u Pekingu za povredu patenta za pametne telefone u vrijednosti od 80.050.000 juana (oko 10,8 miliona eura).

U maju ove godine Huawei je podnio tužbu protiv Samsunga u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, optužujući južnokorejsku kompaniju da je povrijedila njihovih 12 patenata za mobilne uređaje i mreže.

Samsung i Huaewi su dva najveća proizvođača pametnih telefona koji su bazirani na operativnom sistemu Google Android.

Samsung je najveći snabdjevač pametnim telefonima na svijetu, dok je Huawei treći, iza Applea.

Što se tiče pojedinačnih brendova, na EU5 tržištima Samsung se nalazi ispred Applea, a na trećem je mjestu Huawei, čiji telefoni čine 12,5 posto udjela prodaje.

Akronim EU5 označava tržišta pet evropskih zemalja – Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Španije.

Što se tiče kineskog tržišta, u “urbanoj Kini” je 79,4 posto prodanih telefona pripalo Androidu, a 88 posto uređaja dolazi od lokalnih brendova, među kojima vodi Huawei sa 25,6 posto udjela, ispred Applea sa 19,7 posto.

U igri i LG

U drugim dijelovima svijeta najviše Android telefona prodaju Samsung i Huawei, a u SAD-u im je opasan konkurent postao LG, koji čini 15,1 posto udjela u prodaji uređaja na Googleovom OS-u.

U SAD-u je Android OS ostvario udio od 68,5 posto, daleko ispred iOS-a, koji ostvaruje udio od 29,3 posto.

Najprodavaniji pametni telefon je postao Galaxy S7 (11,1 posto), dok je iza njega iPhone 6s s oko 10 posto.

Izvor: Agencije